Animal Rights: nertsenfokker houdt illegaal vossen

Een nertsenfokker uit Wilbertoord (Noord-Brabant) houdt bedrijfsmatig vossen en dat is illegaal. Dat stelt dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar aanleiding van eigen onderzoek.

Volgens Animal Rights hebben zijn onderzoekers bij nertsenfokker Selten zeker vijf vossen in draadgaaskooien zien zitten. Het bedrijfsmatig houden van vossen is sinds 2008 verboden. Animal Rights heeft daarom maandag 18 mei een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingediend.

Animal Rights filmde nertsenbedrijf vanaf openbare weg

“Onze mensen hebben de vossen vrijdag 15 mei in schuren van het bedrijf gezien en gefilmd, in dezelfde rij als de nertsen”, stelt een woordvoerder van Animal Rights. Die organisatie onderzoekt regelmatig pelsdierfokkers omdat er naar eigen zeggen geen enkele officiële controle op die sector plaatsvindt.

Voor het filmen zijn geen regels overtreden, stelt Animal Rights. “We hebben vanaf de openbare weg gefilmd, er loopt langs het bedrijf een wandelpad, we konden over de schutting de vossen zien zitten en filmen”, aldus de woordvoerder.

Gezelschapsdier

De nertsenfokker Selten was woensdag 20 mei niet telefonisch bereikbaar voor een reactie op de constateringen van Animal Rights. Een woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders zegt: “In de wet staat dat het verboden is om vossen als productiedier te houden. Pelsdierhouders moeten zich net als iedereen gewoon aan de wet houden.” De woordvoerder zegt dat hij niet bekend is met de situatie bij Selten, maar dat hij ervan uitgaat dat de vossen als gezelschapsdier worden gehouden.

NVWA: pelsdierhouderij wel degelijk gecontroleerd

Een woordvoerder van de NVWA bevestigt dat er een handhavingsverzoek is ingediend en zegt daar serieus mee aan de slag te gaan. Zij zegt dat de NVWA de pelsdiersector wel degelijk controleert. “Dat is een wettelijke taak. Wij voeren die risicogericht uit. Wij acteren op signalen die wijzen op een risico dat de wet wordt overtreden.”

Medeauteur: Eric Beukema

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.