Doorgaan naar artikel

April maakt einde aan prijsstijging voeding

Consumenten betaalden in april een fractie minder voor voeding dan de maand ervoor.

Nieuws
Food
april prijsstijging voeding premium

Het CBS meet ten opzichte van maart een gemiddelde prijsverlaging van 0,8% bij verse halfvolle en magere melk. Dit is de eerste verlaging sinds september 2021. Foto: Koos Groenewold

Consumenten betaalden in april een fractie minder voor voeding dan de maand ervoor.

Daarmee lijkt er toch een kentering te komen na de forse prijsverhogingen voor de consument in de afgelopen twee jaar.

Sinds mei 2021 hebben voedingsmiddelenwinkels hun prijzen fors verhoogd. In die tijdspanne zijn de prijzen met gemiddeld 25% gestegen. Dat komt neer op een prijsverhoging van 1% per maand. Eind 2022 en begin dit jaar stegen de prijzen maandelijks zelfs met 2%, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Op jaarbasis steeg het prijsverschil bij voedingsmiddelen in maart nog met 18,4% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De geringe prijsverlaging van vorige maand heeft het verschil nu teruggebracht tot onder de 16%. Daarmee is de voedselinflatie nog wel een stuk groter dan de algemene inflatie die in april uitkwam op 5,2%.

Bij brood signaleert het CBS inmiddels de tweede prijsverlaging op rij. In maart daalde het gemiddelde prijsniveau van brood met 0,3% en in april met 1,4%. Het verschil op jaarbasis naam hierdoor af van bijna 22% in februari tot 17,5% in april.

In het vleessegment neemt het prijsverschil ten opzichte van vorig jaar nog veel sterker af. Rundvlees is weliswaar nog iets in prijs verhoogd, maar dat valt in het niet bij de prijsverhogingen die vorig jaar bij vlees werden doorgevoerd. Varkensvlees is iets in prijs verlaagd en is daarmee nog maar 4,5% duurder dan een jaar geleden. Bij rundvlees is het verschil ten opzichte van april 20222 afgenomen tot 7,8%. In de tweede helft van vorig jaar was rundvlees nog een kwart duurder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Winkelprijzen van verse melk

Na de forse verlagingen van de voorschotmelkprijzen voor de melkveehouders is nu ook een kentering in de winkelprijzen van verse melk te bespeuren. Het CBS meet ten opzichte van maart een gemiddelde prijsverlaging van 0,8% bij verse halfvolle en magere melk. Dit is de eerste verlaging sinds september 2021. In de tussenliggende periode werd de prijs met 34% verhoogd. De prijsverlaging vorige maand is daarmee nog een druppel op een gloeiende plaat. Hetzelfde beeld zien we bij kaas en kwark.

Prijsverlagingen boter en groenten

Een stevige prijsverlaging van meer dan 6% zien we bij boter. Het prijsverschil ten opzichte van vorig jaar neemt daardoor af tot 13%. In oktober vorig jaar was boter nog bijna 40% duurder dan een jaar eerder. Het prijsniveau van verse groenten daalde in april met bijna 6% en daarmee is het prijsverschil ten opzichte van een jaar geleden bij deze producten weer teruggebracht onder de 12%. Een krap aanbod als gevolg van het koude weer in Spanje zorgde in maart nog voor een prijsverschil van ruim 21% ten opzichte van dezelfde maand 2022.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin