Doorgaan naar artikel

Arbeid als storende factor

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Toch enigszins opgetogen meldt kennisplatform Foodservice Instituut Nederland (FSIN) dat de omzet van de foodsector bijna terug is op het topniveau van 2019.

Het niveau van vóór de corona-uitbraken. Vooral de speciaalzaken (slagers, viswinkels) en maaltijdbezorgers doen het goed. Zij weten hun klanten vast te houden. Verliezers zijn de cateraars. Dat lijkt logisch. De bedrijfskantines zijn dicht; festivals gaan mondjesmaat door.

Tekort aan personeel

FSIN verwacht voor 2022 een omzetgroei in de foodsector van 7%. In dat geval gloort een nieuw record. Geen zorgen dan? Jazeker. De prijzen voor energie, grondstoffen en transport lopen fors op. Arbeid zorgt voor het grootste chagrijn. Tekort aan personeel veroorzaakt in elke schakel van de keten problemen.

Restaurants blijven noodgedwongen enkele dagen per week dicht of sluiten eerder de keuken. In de distributie schort het aan mensen. In Duitse slachterijen leidt het personeelstekort bijna tot files in de Nederlandse stallen. De producentenorganisatie POV heeft daarom al een rekentool gemaakt die varkenshouders moet helpen om kosten te besparen.

De oplossing is niet eenvoudig

En zo klaagt zo’n beetje elk beroepsgroep dat het moeilijk is om aan mensen te komen. De oplossing is niet eenvoudig. Geld, arbeidsvoorwaarden, groeikansen, werksfeer; het zijn allemaal mogelijkheden om mee te spelen. Het begint ermee om goed personeel vast te houden.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin