Doorgaan naar artikel

Arbeid anders betaald

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Commentaar
Foto: ANP

Foto: ANP

De ruime belastingvrijstellingen voor ondernemers moeten op de helling. Flexwerkers moeten duurder worden en vast personeel makkelijker te ontslaan.

Dat zijn de belangrijkste van de 47 adviezen in het eindrapport van de Commissie Borstlap (formeel: commissie Regulering van Werk) over het verbeteren van de arbeidsmarkt.

Uittocht van zzp‘ers

IB-ondernemers houden bij een winst van € 64.409 (gelijk aan een looninkomen van € 50.000 plus werkgeverslasten) netto € 40.676 over, een werknemer ruim € 7.200 minder. Dat verschil wordt op termijn weggenomen en omgezet naar belonen van investeringen in kapitaalgoederen, dus echt ondernemerschap. Dat zal voor de landbouw gezien de kapitaalinvesteringen waarschijnlijk niet negatief uitvallen. Het gaat wel leiden tot een uittocht van zzp‘ers.

Flexwerk wordt duurder

Flexwerk gaat fors duurder gaat worden. Nu verdienen flexwerkers gemiddeld 7% minder dan mensen in vaste dienst. De commissie noemt invoering van een vaste flextoeslag of een minimumuurloon van € 16 bij flexwerk als opties. In ieder geval stevige financiële prikkels voor werkgevers om mensen voor (on)bepaalde tijd in dienst te nemen. Daarbij wordt het makkelijker om mensen in vaste dienst tijdelijk terug te zetten in contracturen of te ontslaan in tijden van economische malaise.

Voor bedrijven met veel flexibele inhuur wordt het straks flink puzzelen

Kostenexplosie voorkomen

Voor het gemiddelde bedrijf zonder personeel verandert er per saldo waarschijnlijk niet zo veel. Het verschuiven van belastingdruk naar belonen van investeren in kapitaalgoederen benadeelt afbouwende ondernemers, wat mogelijk het moment van stoppen gaat bepalen. Ingehuurde zzp‘ers worden fors duurder, dat kost dan een paar duizend euro per jaar. Voor bedrijven met veel flexibele inhuur, denk vooral aan de glastuinbouw en bloembollensector, wordt het straks stevig puzzelen om een kostenexplosie te voorkomen.

Snel delen

Image
Robert Bodde

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin