Skip to content

Argentijnse boeren protesteren tegen exportbelasting

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
Een schip met soja wordt geladen in de haven van het Argentijnse Genaral Lagos. De belasting op export is fors verhoogd, tot onvrede van Argentijnse boeren. - Foto: ANP

Een schip met soja wordt geladen in de haven van het Argentijnse Genaral Lagos. De belasting op export is fors verhoogd, tot onvrede van Argentijnse producenten. - Foto: ANP

Boeren in het noorden van Argentinië protesteren deze week tegen de belastingverhoging op de export van soja. Mogelijk komen er blokkades met trekkers.

De huidige Argentijnse regering onder leiding van Alberto Ángel Fernández, besloot direct na de verkiezingen eind vorig jaar de belastingen op de uitvoer van landbouwproducten te verhogen. De hogere exportbelasting wordt gerechtvaardigd als dringend om de ernstige situatie van de openbare financiën van het land aan te pakken.

Bij de verkiezing eind vorig jaar kreeg Fernandez tegen alle verwachtingen in een grote meerderheid aan stemmen. Fernandez is een gematigd Peronist, zijn vicepresident is mevrouw Cristina Fernández de Kirchner. Zij is de weduwe van voormalig president Néstor Kirchner en volgde hem na zijn overlijden op. Onder haar bewind is een exportbelasting van 30% op soja ingevoerd.

Exportbelasting per 1 maart verhoogd

De vorige president bouwde die belasting af tot 25%, maar in december heeft de nieuwe regering deze weer verhoogd naar 30%. Die belasting is nu per 1 maart verhoogd naar 33%. De overheid hoopt door de verhoging van de exportbelasting met drie procentpunt tussen $ 400 miljoen en $ 513 miljoen extra inkomsten binnen te halen. De regering heeft dat geld hard nodig, omdat het land $ 100 miljard aan schuld heeft en niet kan terugbetalen.

IMF: schuldenlast Argentinië onhoudbaar

Argentinië heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om financiële hulp gevraagd, maar volgens het IMF is de schuldenlast van het land nu al onhoudbaar. Onder de vorige regering werd een overeenkomst gesloten over $ 57 miljard van het IMF, maar na de verkiezingswinst van Fernández is dit plan in de ijskast gezet. Het IMF heeft al wel $ 44 miljard van de $ 57 miljard uitgeleend aan Argentinië, maar IMF-directeur Georgieva heeft gezegd dit geld terug te willen.

Totale export € 60 miljard

Argentinië is een van de grootste agrarische producenten en exporteurs in de wereld. De totale export bedraagt € 60 miljard per jaar en twee derde daarvan zijn agrarische producten. Naast soja (57 miljoen ton) zijn mais (52 miljoen ton) en tarwe (20 miljoen ton) belangrijke gewassen. Argentinië is werelds grootste exporteur van sojaolie en sojaschroot en de vijfde grootste tarwe-exporteur van de wereld, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse landbouwministerie USDA.

De sector heeft gewaarschuwd dat de maatregel tot een forse afname van het soja-areaal zal leiden. Op verschillende plaatsen zijn boeren uit protest al de straat op gegaan en hebben wegen geblokkeerd. Als de overheid het percentage niet verlaagt, heeft de Argentijnse landbouwfederatie (CRA) voor komende week harde confrontaties en grootschalige blokkades met tractoren aangekondigd.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin