Argentijnse graanhandelaren tegen verbod tarwe-export

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Argentijnse vereniging van graanexporteurs (CEC), waar onder andere Bunge en Cargill deel van uitmaken, gaat deze week in overleg met de Argentijnse overheid om een exportverbod op tarwe te voorkomen.

Argentinië gaat mogelijk de export van tarwe verbieden. Het land maakt zich namelijk zorgen over binnenlandse voedselprijzen en inflatie en zoals een paar weken geleden gebeurde met een poging om de export van maïs te verbieden, doet zich mogelijk ook voor met tarwe. De verschillende betrokkenen werken aan maatregelen om de tarwe-aanvoer veilig te stellen voor het behoud van redelijke prijzen voor brood en pasta.

Bevolking hard getroffen

Gezien de internationale situatie en de inflatie in Argentinië, wordt aangenomen dat de regering haar toevlucht kan nemen tot exportbeperkingen om de stijging van de binnenlandse voedselprijzen te vertragen. De inflatie van de consumptieprijzen bedroeg vorig jaar 36,1%. Vooral mensen met lage inkomens worden door de langdurige recessie en de maatregelen rond de Covid-19-pandemie hard getroffen.

Argentinië behoort tot de top tien van internationale tarwe leveranciers en de meeste export gaat naar buurland Brazilië. Het ministerie van Landbouw zegt dat van de 17,2 miljoen ton tarwe in 2020-‘21 die onlangs is geoogst ongeveer 10 miljoen ton zal worden geëxporteerd. Cijfers tonen ook aan dat exporteurs al 8,9 miljoen ton tarwe van 2020-‘21 hebben opgekocht.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteurBeheer