Argentijnse transporteurs blokkeren toegang tot havens

04-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Argentijnse transporteurs voeren op meerdere plaatsen in Argentinië blokkades uit en versperren de toegang tot de belangrijkste havens.

Enkele blokkades zijn na tussenkomst van de politie opgelost, maar er wordt met nieuwe blokkades gedreigd. De doorgang van vrachtwagens naar Bahía Blanca en Quequén is afgesneden. De dreiging van blokkades rond de belangrijkste graanterminal van Argentinië, Greater Rosario, veroorzaakte een forse daling van het aantal binnenkomende vrachtwagens. Ongeveer 80% van de export van landbouwproducten uit Argentinië wordt verscheept vanaf de terminals van Rosario. Volgens gegevens van de handelsbeurs in Rosario (BCR) kwamen woensdagmorgen 1.972 voertuigen binnen. Dit is een daling van 31,2% vergeleken met het gemiddelde van 2.868 voertuigen vorige week.

Vier gewasketens

Bij de vier grote gewasketens, mais, soja, suiker en tarwe (Maizar, Acsoja, Asagir, Argentrigo) is de woede over de blokkades groot. Volgens hen is dit enkele dagen geleden goed opgelost door de provincie Santa Fe. Zij zijn erin geslaagd hun havens weer normaal te maken, een situatie die niet is overgenomen in de provincie Buenos Aires. De vier gewasketens dringen er bij alle partijen en de overheid op aan om de situatie snel te normaliseren.

Toegenomen logistieke kosten

De transporteurs klagen over sterk gestegen kosten. “We bevinden ons in een economische noodsituatie waarin de logistieke kosten toenemen”, zegt Santiago Carlucci, een leider van de vereniging van zelfstandige transporteurs, in een radio-interview. Hij voegde eraan toe dat “de acties zullen worden aangescherpt en dat het aantal blokkades op nationaal niveau zal worden verhoogd.”

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.