Argentinië verhoogt exportbelasting landbouwproduct

17-12-2019 | Laatste update op 28-04 | |
De nieuwe Argentijnse president Alberto Fernández en vice-president Cristina Kirchner. - Foto: ANP - Foto: "Emiliano Lasalvia"
De nieuwe Argentijnse president Alberto Fernández en vice-president Cristina Kirchner. - Foto: ANP

De nieuwe Argentijnse regering, onder leiding van Alberto Fernández, verhoogt de belastingen op de uitvoer van landbouwproducten.

Een maatregel die gerechtvaardigd is als ‘dringend’ om de ‘ernstige situatie’ van de openbare financiën van het land aan te pakken, zo verklaarde de regering op zaterdag 14 december.

Argentinië is een van de grootste agrarische producenten en exporteurs ter wereld. De waardevermindering van de peso in vergelijking met de dollar wordt als belangrijkste reden voor de maatregel genoemd.

Aanzienlijke toename bealsting sojabonen

Onder het liberale bewind van de vorige president Macri werd de export van landbouwproducten belast met een tarief van 4 peso voor elke uitgevoerde dollar. Deze regeling is nu vervangen door een belasting van 9% voor alle producten.

Voor sojabonen, het belangrijkste exportproduct van Argentinië, is de toename aanzienlijk. Tot nu toe betalen de graanexporteurs 18%. Met de verandering gaat het tarief naar 27%.

Eerder conflict tussen agrarische sector en regering

Exportbelastingen waren de focus van een ernstig conflict tussen de agrarische sector en de Argentijnse regering in de laatste jaren dat oud-president Cristina Kirchner (2007-2015) aan de macht was. Zij is nu vicepresident van het land.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteurBeheer