Doorgaan naar artikel

Arla ontwikkelt nieuwe techniek voor winnen eiwit uit melk

Arla gebruikt de nieuwe techniek nu al voor de productie van biologische babyvoeding van het eigen merk Baby&Me. Foto: Canva premium

Arla gebruikt de nieuwe techniek nu al voor de productie van biologische babyvoeding van het eigen merk Baby&Me. Foto: Canva

Zuivelbedrijf Arla Foods heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om melk te scheiden in verschillende eiwitcomponenten.

De methode is ontwikkeld door de ingrediëntendivisie Arla Foods Ingredients (AFI) en gepatenteerd. Arla omschrijft de zogenoemde melkfractionering zelf als een ‘revolutionaire methode om hoogwaardige eiwitten rechtstreeks uit melk te winnen’. Het gaat onder meer om eiwitten die nu voor een belangrijk deel uit wei afkomstig van de kaasproductie worden gewonnen. Daardoor ontstaat een veel grotere grondstoffenbron voor eiwitten die worden verwerkt in onder meer zuigelingenvoeding, sportvoeding en medische voeding.

Arla gebruikt de nieuwe techniek nu al voor de productie van biologische babyvoeding van het eigen merk Baby&Me. In 2022 worden de eerste producten voor verwerking in biologische private labels gelanceerd.

Minder verwerkingsstappen

Het winnen van specifieke eiwitten uit wei was tot nu toe afhankelijk van de kaasproductie. Die afhankelijkheid wordt nu veel minder als de eiwitten direct uit de (biologische) melk kan worden gewonnen. Dat scheelt niet alleen verwerkingsstappen, maar ook een veel voorzichtere behandeling van de eiwitten. Volgens topman Henrik Andersen van AFI is de methode in een paar jaar ontwikkeld. “Traditionele kaasproductie vereist grote hoeveelheden biologische melk om de volumes wei te produceren die we nodig hebben om aan de vraag te voldoen. We kunnen zo de productie verhogen en tegelijkertijd de ouders en verzorgers meer duidelijkheid geven over de herkomst van biologische zuigelingenvoeding.”

Groeiende vraag biologische babyvoeding

De melkfractionering is ontwikkeld voor de babyvoeding die wordt gemaakt in de Arla-fabriek in het Deense Videbaek. Volgens Arla is er een groeiende vraag naar biologische babyvoeding, de markt groeit naar schatting met ruim 14% in de komende twee jaar.

De ingrediëntentak AFI is een van de onderdelen die moeten zorgen voor groei van de zuivelcoöperatie Arla. Groei voorziet Arla ook voor biologische zuivel in de onlangs gepresenteerde vijfjaars strategie.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin