Arla’s grootste zuivelfabriek goed voor 2,2 miljard kilo melk

30-05 | |
De verbouwde Arla-locatie in Pronsfeld met rechts de nieuwe droogtoren. Foto: Arla
De verbouwde Arla-locatie in Pronsfeld met rechts de nieuwe droogtoren. Foto: Arla

Arla Foods heeft de verbouwde productielocatie in het Duitse Pronsfeld officieel in gebruik genomen.

Pronsfeld is met een capaciteit van bijna 2,2 miljard kilo melk Arla’s grootste zuivelfabriek. Niet eerder investeerde de Deens-Zweedse zuivelonderneming, met € 190 miljoen, een dusdanig hoog bedrag in een locatie. De bouwwerkzaamheden zijn in 2019 gestart. Belangrijk onderdeel van de uitbreiding is een 51 meter hoge droogtoren voor de verwerking van 685 miljoen kilo melk per jaar, goed voor ongeveer 90.000 ton melkpoeder. De nodige melk is afkomstig van Arla-melkveehouders in Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen, Luxemburg en de Belgische regio’s Wallonië en Vlaanderen.

Arla’s grootste zuivelfabriek

Het terrein is Pronsfeld telt circa 55 hectare wat overeenkomt met 77 voetbalvelden. Het is niet alleen Arla’s grootste zuivelfabriek, maar ook een van de grootste zuivelfabrieken in Europa. In 2021 verwerkte de oude hoofdvestiging van Milchunion Hocheifel (die is opgegaan in Arla) al zo’n 1,5 miljard kilo melk. De vestiging, die 1.000 werknemers telt, is gespecialiseerd in zuivelproducten met een lange houdbaarheid als UHT-melk, room, gecondenseerde melk, melkpoeder en boter. De fabriek produceert ook voor de B2B-markt. De zuivelproducten gaan naar 70 landen wereldwijd.

Internationaal groeien

Arla wil internationaal groeien in markten als het Midden-Oosten, West-Afrika en Zuidoost-Azië, waar de vraag naar betaalbare voedingsrijke zuivelproducten de lokale productie en aanvoer overtreft. De uitbreiding moet helpen de verwachte jaarlijkse groei van het merkvolume van 5 tot 7% in Arla’s internationale activiteiten te realiseren. De melkpoeder gaat onder het merk Arla Dano de wereld over. Wereldwijd is Arla momenteel vertegenwoordigd in meer dan 140 landen. De internationale activiteiten van Arla in 2021 waren goed voor een omzet van € 2,1 miljard.

Willem Veldman


Beheer