Arla verhoogt melkprijs maart met 50 cent

24-02 | |
Foto: Ton Kastemans
Foto: Ton Kastemans

Arla verhoogt de (voorschot)melkprijs voor maart met ruim 50 cent naar een basisprijs in Nederland van € 32,49 per 100 kilo.

De biologische melkprijs wordt even veel verhoogd, naar € 46,75. Dit heeft de Noordwest-Europese zuivelreus bekend gemaakt. Genoemde prijzen zijn exclusief btw, na aftrek van 5 cent per 100 kilo bijdrage voor ZuivelNL en gelden bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo.

Toeslagen

Gangbare melkveehouders kunnen nog toe € 2,35 aan toeslagen bijplussen, tot maximaal € 34,74 per 100 kilo, biologische melkveehouders kunnen tot € 1,85 aan toeslagen bijverdienen, met name op het gebied van logistiek.

Gematigd optimistisch

Arla is gematigd optimistisch over de markt. De onderneming ziet een tweedeling op gebied van melkproductie, met een krap aanbod van melk in de EU en Nieuw-Zeeland/Australië en een sterk aanbod en flinke productiegroei in Noord-en Zuid-Amerika. De vraag blijft wereldwijd gezien echter sterker dan het aanbod, wat een reden is waarom de markt positief blijft, aldus Arla. De zuivelreus houdt rekening met mogelijk verdere verbeteringen van de markt.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.