Arla: voedingswaarde tonen voor duurzame keuze

10-01 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Het Deens zuivelbedrijf Arla Foods wil de voedingswaarde van producten beter onder de aandacht krijgen bij consumenten. Daarom is het bedrijf blij met initiatieven die een gezonde keuze stimuleren, zoals het nieuw te introduceren klimaatlabel in Denemarken.

Helle Müller Petersen, Country Director bij Arla Denemarken: “We willen consumenten adviseren over voedingkeuze, rekening houdend met zowel klimaat als gezondheid. Door zowel klimaat als voeding in de etikettering op te nemen, helpen we Denen op weg naar het kiezen van voedsel met minder vet, meer volle granen en meer groenten die ook klimaatvriendelijk zijn.”

Voedingswaarde niet meegenomen

Uit een recente studie blijkt namelijk dat consumenten voedingswaarden niet meenemen in hun beoordeling op duurzaamheid, terwijl dat wel zou moeten. Het gaat immers om het product en de impact ervan als geheel; hoeveel heb je ervan nodig?

Onderzoeks- en analysebureau YouGov bevroeg ruim 8.000 consumenten in het VK, Denemarken, Zweden en Duitsland over aankoopargumenten. CO2-uitstoot, biodiversiteit, verpakkingen en dierenwelzijn zijn parameters die de meeste consumenten associëren met duurzaamheid. Als het erom gaat hoe goed een product daadwerkelijk voedt, gelooft slechts 34 % dat een hogere voedingswaarde voedsel duurzamer maakt.

Obesitas grootste gezondheidsprobleem

De VN definieert een duurzame maaltijd als een maaltijd die uit veel verschillende componenten bestaat, waarbij zowel rekening is gehouden met de klimaatimpact als met de voedingswaarde. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijdt meer dan de helft van de Europeanen tegenwoordig aan obesitas. Dit betekent dat te veel eten tegenwoordig het ernstigste gezondheidsprobleem in Europa is. Maar er is ook een ander en minder opgehelderd probleem, dat meestal optreedt op hetzelfde moment dat mensen overgewicht krijgen: een groot gebrek aan vitamines en mineralen.

Verborgen honger

“Mensen die micronutriënten in de vorm van vitamines en mineralen missen, weten het vaak niet”, vertelt Lea Brader, voedingsdeskundige bij Arla Foods. “Als je eetpatroon ongezond is, haal je je macronutriënten toch uit koolhydraten en vetten, terwijl je mogelijk risico loopt op tekorten aan vitale micronutriënten zoals ijzer, zink, calcium, jodium, vitamine A, B en C. Gebrek aan micronutriënten wordt daarom ook wel ‘verborgen honger’ genoemd.”

De WHO schat dat meer dan twee miljard mensen wereldwijd lijden aan ‘verborgen honger’, voor Europa geldt dit voor 20% van de inwoners. Beter informeren is een belangrijke stap naar probleemoplossing.

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer