Doorgaan naar artikel

‘Analyse van het energiegebruik zorgt voor besparingen tot wel 30%’

​Het bedrijf enerGQ stelt bedrijven in staat energie te besparen door hun processen via Artificial Energy Intelligence onder de loep te nemen. Dat wordt steeds belangrijker. “Energiemonitoring lost hoofdpijnzaken op. Uiteindelijk besparen onze klanten zowel tijd als geld”, vertelt Rob Burghard, mede-eigenaar van enerGQ.

energq premium

Rob Burghard raadt ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie aan om te starten met een goede analyse op het verbruik van zowel elektriciteit, gas, stoom en koelwater. Foto: Hans van Dijk

​Het bedrijf enerGQ stelt bedrijven in staat energie te besparen door hun processen via Artificial Energy Intelligence onder de loep te nemen. Dat wordt steeds belangrijker. Zeker nu de overheid grootverbruikers gaat verplichten hun energieverbruik in kaart te brengen. “Energiemonitoring lost hoofdpijnzaken op. Uiteindelijk besparen onze klanten zowel tijd als geld”, vertelt Rob Burghard, mede-eigenaar van enerGQ.

Rob Burghard is in 2010 met enerGQ gestart. Zijn missie is om elke organisatie in staat te stellen het maximale rendement uit energie te halen en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst. Dat doet hij samen met softwarespecialisten, AI-specialisten en procesengineers. “Ik merkte dat veel bedrijven en overheden geen inzicht hadden in het energieverbruik”, vertelt hij over de aanleiding. “Waar gaat de energie achter de hoofdmeter naartoe? Hoeveel energie wordt er waar en waarvoor gebruikt en wordt dit efficiënt gebruikt?” Burghard besloot dit te monitoren en te analyseren.

“Het energieverbruik hangt af van tal van factoren, zoals weersfactoren – denk aan temperatuur windsnelheid, zonnestraling en luchtvochtigheid – maar ook tal van procesfactoren”, legt de initiatiefnemer uit. “Wij hebben een software technologie ontwikkeld, Artificial Energy Intelligence (AEI), die het energieverbruik relateert aan alle andere factoren. Bij iedere waarde van grondstoffenkwaliteit, doorzet, productkwaliteit, druk, temperatuur en weersomstandigheden hoort een bepaald energieverbruik. Het kunnen koppelen van de procesdata aan het totaalverbruik maakt onze werkwijze uniek.”

Het energieverbruik hangt af van tal van factoren, zoals weersfactoren, maar ook tal van procesfactoren

Als je al die omstandigheden kent, dan kan de AEI software heel precies leren wat het energieverbruik bij elke combinatie van die omstandigheden is, aldus Burghard. “Op het moment dat het verbruik begint af te wijken, dan kan het niet meer aan de omstandigheden liggen. Deze zijn immers al meegenomen in het normale verbruik. Daardoor is een toestandsverandering van de apparatuur, of een onjuiste instelling, waarschijnlijk de achterliggende reden. Naast het energieverbruik kunnen we overigens op vergelijkbare wijze ook het gas- en stroomverbruik analyseren.”

Oorzaken

Als het gas- of energieverbruik ineens hoger of lager is, dan kan dat bijvoorbeeld te maken hebben met de instellingen. “Een vlaaienbakker had een uitzonderlijk hoog verbruik. Uiteindelijk bleek uit onze analyse dat de oven te hoog stond afgesteld doordat het thermokoppel de temperatuur niet goed aangaf. Daardoor werd er niet alleen veel te veel energie verbruikt, maar waren de vlaaien ook van een mindere kwaliteit.”

Ook werknemers kunnen invloed hebben op het proces. “Soms gebruikt een bepaalde groep operators andere instellingen dan een ander team. Wij koppelen dit soort verschillen altijd terug. Zo kunnen de beste ervaringen worden gebundeld om uiteindelijk zo energiezuinig mogelijk te werken. Dat kan op lange termijn tot aanzienlijke besparingen leiden.”

Een derde oorzaak is dat de toestand van apparatuur begint af te wijken en er onderhoud nodig is. “Dat maakt energie is een allesomvattende indicator voor storingsvoorspelling. Daarom wordt, als het energieverbruik op een bepaalde manier afwijkt, direct een alarm gestuurd.”

Energiebesparing

Aan de hand van de ‘near real time analyse’ van het energieverbruik kunnen gebruikers zien of er operationeel energie bespaard kan worden, vervolgt Burghard. “Wij voegen dus eigenlijk een stukje intelligentie aan data toe op basis waarvan wij ondernemers kunnen helpen om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Met onze technologie kunnen bedrijven hun overmatige energieverbruik verder reduceren door beter te opereren en het onderhoud nog verder te verbeteren. Hiermee kunnen ze een flinke operationele besparing realiseren, die over het algemeen tussen de 5 en 30 procent ligt.”

Steeds belangrijker

Een goede monitoring met analyse en terugkoppeling wordt steeds belangrijker, benadrukt de ondernemer. In dat kader noemt hij de toekomstige variabele energietarieven. “Daardoor willen ondernemers op bepaalde tijdstippen misschien meer gaan produceren en op andere tijdstippen minder. Dan is het heel fijn als je de impact kent. Met onze technologie kun je dus heel gemakkelijk de impact van de prijsfluctuaties in de energietarieven op de bedrijfsprocessen duidelijk inzichtelijk te maken.”

Samen kunnen we de hoofdpijn omzetten naar het bereiken van de eerder genoemde voordelen

Een andere reden waarom monitoring van de energie steeds belangrijker wordt, is de onderzoekplicht die die bedrijven vanuit de overheid krijgen opgelegd om hun energieverbruik per procesdeel in kaart te brengen. “De voedingsmiddelenbedrijven met een jaarlijks gasverbruik van meer dan 170.000 kubieke meter en/of meer dan 10 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar zijn dit verplicht. Dat lijkt een hoofdpijndossier, maar aan de andere kant kunnen wij erbij helpen. Samen kunnen we de hoofdpijn omzetten naar het bereiken van de eerder genoemde voordelen.”

Ook elektrificatie en de netcongestie spelen een rol. “Er zijn gebieden in Nederland waar de elektrische aansluiting niet verder kan uitbreiden. Door het energieverbruik zoveel mogelijk omlaag te brengen, kun je bijvoorbeeld ruimte creëren om de productiecapaciteit te vergroten of een deel van de benodigde warmte met elektra in plaats van met gas te produceren.”

Groei

Door het toenemende belang van energiebesparing heeft enerGQ de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. “De toekomstige kansen voor ons bedrijf zijn enorm. Daarom zijn we op zoek naar partners die onze technologie in de markt willen implementeren, zoals energieadviseurs, partijen die energiemonitoring leveren, bedrijven die duurzame energieopwekking en batterijopslag verkopen, energiebedrijven en bedrijven die het onderhoud verzorgen voor productielocaties. Zo kunnen wij ons richten op het steeds verder doorontwikkelen van onze technologie die het plug & play karakter steeds meer benadert.”

Een voorbeeld van de doorontwikkeling waar nu hard aan wordt gewerkt: “We laten de instellingen van de systemen nu aan de operators van de bedrijven over, maar wellicht kan dit in de toekomst ook via AI worden gedaan. Dat willen we bij een specifieke groep klanten uittesten op hun koelsystemen. De geproduceerde hoeveelheid laagwaardige warmte fluctueert en moet worden weggekoeld met koeltorens en koelmachines bij variërende temperaturen en luchtvochtigheid. Op basis van alle gegevens willen we een intelligente koppelbare controlmodule creëren, die constant controleert of de koeling volgens de meest energiezuinige instellingen draait en indien nodig de instellingen zelf aanpast.”

Snel delen

Image
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin