Doorgaan naar artikel

Aspergeprijs gestaag richting € 10

Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

De prijzen voor asperge zitten sinds 23 mei stevig in de lift. Dat mag ook wel, want sinds de week na Pasen was gedurende ongeveer een maand de prijsvorming op de vrije markt zeer matig. De reden van de prijsstijging is de Europa breed sterk afgenomen aanvoer.

In de eerste drie weken van mei werd bij ZON fruit & vegetables op 4 mei met een prijs van € 4,45 per kilo de hoogste klokprijs voor de sortering AA Extra Wit genoteerd. Op 23 mei was die prijs € 3,21 en sindsdien gaat de prijs gestaag omhoog. Op woensdag 1 juni kwam de prijs uit op € 9,45. Voor de sortering Grof II-1 wordt nu € 4,13 betaald, op het dieptepunt was dat 38 cent.

The Greenery

Bij The Greenery werd in de eerste drie weken van mei de hoogste klokprijs op 3 mei genoteerd met een prijs van € 4,35 per kilo voor de sortering AA X-Wit. Na het dieptepunt op 19 mei van € 1,40 steeg de prijs in twee weken tijd tot € 9,- op 1 juni. Bij The Greenery gaat Grof II-1 op 1 juni voor € 2,80 van de hand, de laagste prijs was 10 cent.

Aanvoer ZON

In de eerste week van mei werd bij ZON fruit & vegetables 119,5 ton losse asperge aangevoerd. In de tweede week van mei steeg dat naar rond de 145 ton. Maandag 16 mei was de topdag in de aanvoer met 35,2 ton, daarna zakte de dag-aanvoer geleidelijk tot 16,8 ton op vrijdag. De totale aanvoer in die week kwam uit op 121,7 ton.

In verband met Hemelvaart waren er vorige week vier veildagen met in totaal 90,3 ton aanvoer. Deze week staat de teller na vier dagen op 42,9 ton. De hausse aan asperges is daarmee duidelijk achter de rug.

Gunstige vooruitzichten

De reden van de sterk afgenomen aanvoer zit hem enerzijds in de qua productie eerdere topweken. Daarnaast is op diverse percelen de oogst beëindigd, soms zoals gepland, soms vanwege de wel erg tegenvallende prijsvorming. Volgens de woordvoerder van ZON hebben Europees bekeken veel aspergetelers het steekmes al definitief in de grond gezet en dat leidt tot een aantrekkende vraag qua export, zelfs voor dikkere AAA-sortering.

Ook in Duitsland zijn de prijzen weer flink aangetrokken en het feit dat de supermarkten nog volop acties voeren, draagt bij aan de huidige prijsstijgingen. Met nog zo’n drie weken te gaan, lijken de vooruitzichten daarom gunstig voor de latere percelen met rassen die later in productie zijn gekomen.

Actieweek bij vijf supermarkten

Deze week lopen er volgens supermarktscanner.nl acties met asperges bij Albert Heijn, Plus, Jan Linders, Aldi en Dekamarkt. Bij de Plus gaat AA Wit voor € 4,48 per kilo de deur uit. Jan Linders en AH vragen een euro meer en Dekamarkt vraagt met € 7,48 3 euro meer. Bij Aldi gaat het om geschilde voor € 2,99 voor 400 gram, dat is exact ook € 7,48 per kilo.

Prognose: stijgende prijzen.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin