Aspergeprijzen houden nog steeds goed stand

Aspergeveld in Noord-Brabant. Foto: Bert Jansen
Aspergeveld in Noord-Brabant. Foto: Bert Jansen

Afgelopen dinsdag zakte de prijs voor sortering AA X-Wit voor het eerst dit seizoen onder de € 8.

Met nog weer een koude week voor de boeg ziet de markt er prijstechnisch nog steeds goed uit. Als aspergetelers op dit moment iets te klagen hebben, dan is het over de tot nu toe wat tegenvallende productie vanuit de onverwarmde minitunnels en vanuit de vollegrond. Daar staan wel nog steeds mooie klokprijzen en een goede vraag vanuit de retail en rechtstreeks door de consument tegenover. Tot op heden verloopt het seizoen dan ook naar wens en zijn de vooruitzichten nog steeds zeer positief. Het seizoen van de kasasperges zit er inmiddels naar volle tevredenheid op.

ZON en The Greenery

Tot afgelopen dinsdag werd op 8 april met € 8 per kilo bij ZON fruit & vegtables de laagste prijs voor de sortering AA X-Wit betaald. Op dinsdag 20 april zakte de prijs voor het eerst met 20 cent weer onder die € 8. In de loop van de week zette de daling wat door tot € 6,80 op donderdag.

Bij The Greenery zakte de prijs op 13 april voor het eerst incidenteel onder de € 8, met een prijs van € 7,85. Op 15 april piekte de prijs bij The Geenery op € 11,20 om vervolgens geleidelijk te dalen tot de prijs van dinsdag van opnieuw € 7,85 en € 6,70 op donderdag.

Stagnerende aanvoer

In de week voor Pasen steeg de aanvoer bij ZON fruit & vegetables over alle sorteringen witte asperges naar bijna 93 ton en in de week na Pasen zette de stijging in de aanvoer door tot bijna 103 ton. Het einde van het glasseizoen en de nog tegenvallende producties van ‘buiten’ komen ook terug in de wat stagnerende aanvoer in de week van 12 april. Die kwam uit op ruim 88 ton.

Weinig verandering

Gezien de weersvoorspellingen voor begin volgende week zal er op de korte termijn weinig veranderen in de huidige marktsituatie. Misschien dat het vooruitzicht dat de terrassen per 28 april op beperkte schaal open mogen de vraag ook op de wat langere termijn nog goed in de benen kan houden.

Prognose: aanhoudend gunstige marktvooruitzichten.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer