Aspergeseizoen verloopt prijstechnisch voorbeeldig

12-05 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Sinds mensenheugenis is het aspergeseizoen prijstechnisch niet zo voorbeeldig verlopen als tot nu toe.

Deze week zakken de prijzen weliswaar, maar een prijs van € 7 tot € 8 per kilo op 11 mei voor de sortering AA X-Wit is toch nog altijd ongekend. Enige minpuntje is het wat matige productieniveau, maar dat is meteen ook de verklaring voor het seizoenverloop.

Het seizoenverloop valt ook af te lezen aan de aanvoer en middenprijs bij ZON fruit & vegetables. In totaal is de aanvoer bij ZON tot nu toe dit seizoen zo’n 7% lager, maar daar staat ten opzichte van vorig seizoen een 33% hogere middenprijs tegenover, stelt de woordvoerder van ZON tevreden vast. “En dat was al geen slecht seizoen als je dat met de twee jaren daarvoor vergelijkt.”

Geen wezenlijke veranderingen

Omdat volgende week het seizoen voor de minitunnels ten einde loopt, verwacht hij dat de aanvoer bij ZON in de komende weken hooguit op hetzelfde niveau zal blijven. Ook de voorspelde stijging van temperatuur zal er niet toe leiden dat er ineens nog grote hoeveelheden asperges zullen komen die de markt overvoeren. Het ziet er dan ook naar uit dat zich in de marktsituatie geen wezenlijke veranderingen meer zullen voordoen.

Prognose: aanhoudend gunstige marktvooruitzichten.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer