ASR heeft 1,5% meer grond in eigendom

26-08-2020 | Laatste update op 25-01 | |
Kantoor ASR in Utrecht. Foto: ANP
Kantoor ASR in Utrecht. Foto: ANP

Verzekeraar en vastgoedbeheerder ASR heeft 1,5% meer grond in bezit dan eind 2019. Dat komt neer op 41.450 hectare, tegenover 40.850 eind 2019.

Deze grond wordt voor het overgrote deel verpacht aan boeren. ASR verwacht dat het direct en indirect rendement – ondanks minder grondhandel door de coronacrisis – uit grond stabiel blijft, vooral vanwege een grote diversiteit aan contracten en looptijden met boeren. In totaliteit heeft de verzekeraar de helft minder winst geboekt het laatste halfjaar. Naar eigen zeggen heeft ASR de impact van de coronacrisis verder wel beperkt kunnen houden. Onder andere doordat er minder schadeclaims waren, zo blijkt uit de halfjaarcijfers 2020 van ASR.

Vraag naar grond groeit, aanbod blijft achter

Ook de vastgoedportefeuille van ASR gedraagt zich in tijden van de coronacrisis anders dan anders. Volgens een ASR-woordvoerder is de vraag naar grond groot. “Denk hierbij aan food (groei bevolking), feed (kringlooplandbouw) en fuel (zonneparken).” Anderzijds blijft het aanbod achter, en dus de grondmobiliteit laag. Het solide karakter en hoog rendement zijn hier volgens ASR verklaringen voor.

Impact coronacrisis

ASR heeft vanwege de coronacrisis veel afschrijvingen en lagere beleggingsopbrengsten in de boeken moeten zetten. Daardoor is de nettowinst in de eerste helft van 2020 flink gekelderd. Toch bleef een harde klap uit, volgens topman Jos Baeten. “Ons operationeel resultaat is slechts € 18 miljoen lager dan het record operationeel resultaat van het eerste halfjaar 2019”, benadrukt hij. Boeren – met name akkerbouwers – hebben wel last van wegvallende afzet aan de horeca, volgens een ASR-woordvoerder. Vooral aardappeltelers. “Een gezonde export van zuivelproducten heeft de impact in de melkveehouderij beperkt gehouden. Wel hebben zij met de stikstofproblematiek te maken.”

Winst gehalveerd

Onder de streep bleef uiteindelijk € 233 miljoen winst over, wat neerkomt om een ruime halvering ten opzichte van een jaar terug (€ 540 miljoen). Het operationele resultaat in de eerste helft van 2020 bedraagt € 446 miljoen. Dat is 4% minder dan in diezelfde periode vorig jaar (€ 464 miljoen).

Hoe de coronacrisis in de rest van dit jaar uitpakt, is nog erg onzeker. ASR is met scenario’s van het Centraal Planbureau (CPB) aan het rekenen geslagen en denkt dan dat het operationeel resultaat in heel 2020 ergens tussen de resultaten van 2018 en 2019 in zal uitkomen. “Waarschijnlijk dichter bij dat van 2019”, voegde de topman daar aan toe.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.