Doorgaan naar artikel

Atradius: meer achterstallige betalingen

Aantal bedrijven met achterstallige betalingen neemt toe in heel West-Europa en over alle sectoren.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Kredietverzekeraar Atradius heeft in België specifiek  gekeken naar de betalingen in de agrifoodsector. - Foto: Canva premium

Kredietverzekeraar Atradius heeft in België specifiek gekeken naar de betalingen in de agrifoodsector. - Foto: Canva

Het aantal bedrijven met achterstallige betalingen neemt toe in heel West-Europa en over alle sectoren.

Dat meldt kredietverzekeraar Atradius. 53% van alle zakelijke rekeningen werd afgelopen jaar te laat betaald, tegen 47% een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van het bedrijf.

De overgrote meerderheid van de bedrijven, 90%, heeft volgens de kredietverzekeraar maatregelen genomen om te voorkomen dat ze in financiële problemen komen door te late betaling door afnemers. 37% van de rekeningen werd op tijd betaald, tegen 46% ene jaar eerder. 10% van de betalingen werd als niet inbaar afgeschreven, een groei met 3 procentpunt.

Tegelijk heerst optimisme over de economische vooruitzichten. 80% voorziet omzetgroei in het komende jaar. Denemarken telt het grootste aantal te laat of niet betaalde rekeningen. Voor Nederland zijn geen totaalcijfers, hier is alleen gekeken naar de bouw- en constructiesctor.

Betalingen in agrifoodsector

In België heeft Atradius specifiek gekeken naar de betalingen in de agrifoodsector. Ook hier is een kleine stijging te zien in het aantal rekeningen dat te laat betaald werd. 47% werd op tijd betaald (dat was 49%) en 45% te laat (dat was 44%). Uitgedrukt in totale waarde in plaats van aantal bleef het ongeveer gelijk.

Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven meldt dat het langer duurt voor ze hun rekeningen betaald zien. Bedrijven zijn wel meer tijd kwijt aan het binnenhalen van achterstallige betalingen. Een zelfde trend meldt Atradius over de agrifoodsector in Frankrijk.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin