Skip to content

Attema; ervaren bestuurder voor lastige klus bij RFC

Updated on:
Bedrijven
Analyse
Sybren Attema (rechts), voorzitter van Friesland Foods, en Kees Wantenaar, voorzitter van Campina, bij de bekendmaking van de definitieve fusie tot FrieslandCampina in 2008. - Foto: Henk Riswick premium

Sybren Attema (rechts), voorzitter van Friesland Foods, en Kees Wantenaar, voorzitter van Campina, bij de bekendmaking van de definitieve fusie tot FrieslandCampina in 2008. - Foto: Henk Riswick

De voordracht van oud-bestuurder Sybren Attema lijkt een prima zet voor FrieslandCampina. Geen nieuwe bezem, maar wel iemand die weet hoe je moet vegen.

Met de voordracht van Sybren Attema als voorzitter komt een zeer ervaren zuivelbestuurder terug in roerige tijden voor de grootste zuivelcoöperatie en grootste zuivelonderneming in Nederland. Dat kan een prima zet blijken. Er moeten immers snel oplossingen komen voor de problemen in het bedrijf en binnen de coöperatie. De resultaten moeten weer beter worden en de ontevredenheid onder leden moet opgelost worden. Dan is iemand die weet waar en hoe hij moet vegen te prefereren boven een nieuwe bezem.

Attema kent coöperatie

De tijd ontbreekt voor een lange inwerkperiode van een nieuwe voorzitter, met Attema is dat niet nodig. Natuurlijk zal hij zich moeten verdiepen in wat er allemaal speelt, maar het kan juist een sterk punt zijn dat hij de afgelopen 10 jaar niet bestuurlijk betrokken was bij RFC. Dat geldt zeker richting kritische leden van de coöperatie. Ze kunnen Attema niet verwijten dat hij heeft ingestemd met omstreden besluiten. Dat kan belangrijk zijn om het vertrouwen binnen de coöperatie te herstellen. Het houdt nieuwe bestuurders ook nog een paar jaar uit de wind. Dat voorkomt wellicht dat er nog meer afvallen voordat ze kunnen groeien in hun rol die steeds ingewikkelder wordt.

Lange termijn

Attema heeft eerder laten zien dat hij lastige beslissingen niet uit de weg gaat en denkt op de lange termijn. Hij was de voorzitter van Friesland Foods die in 2007 een fusie voorstelde aan voorzitter Kees Wantenaar van Campina. Dat viel in 2007 en 2008 ook niet meteen bij alle leden van Friesland Foods goed. Het is uiteindelijk toch gelukt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en de fusie kwam er met grote steun door.

En ja, ook toen speelden de verschillen in financiering en vermogen al een rol. En ja, ook Attema heeft ooit wel eens uitspraken gedaan die niet bij iedereen goed vielen. Attema weet als geen ander dat het bijna onmogelijk is om iedereen mee te krijgen of 100% tevreden te stellen. Bij de fusie is het wel gelukt, er vertrokken amper leden na de fusie ondanks de vertrekpremie voor opzeggers.

Attema is na zijn vertrek als vice-voorzitter gestopt als melkveehouder omdat er geen opvolger was binnen zijn eigen familie. Om benoemd te kunnen worden op 12 november moeten daarom de statuten gewijzigd worden.

Attema kent bedrijf

Een belangrijke plus voor Attema is dat hij ook de bedrijfskant van RFC van binnenuit kent. Attema heeft tussen 2011 en 2019 gewerkt als manager voor FrieslandCampina bij de opzet van melkveebedrijven in Zuidoost-Azië, onder meer in Vietnam. Dat is en blijft een zeer belangrijke regio voor de onderneming.

FrieslandCampina heeft niet alleen te maken met ontevreden leden die deels zelfs vertrekken. Ook in het bedrijf bestaat behoefte aan duidelijkheid. Er is sowieso een flinke reorganisatie gaande die honderden banen kost. En meer reorganisaties en sluitingen van fabrieken zijn niet uit te sluiten. Het is van het grootste belang dat de goede mensen in het bedrijf gemotiveerd blijven en dat RFC ook aantrekkelijk blijft voor nieuwe getalenteerde medewerkers op alle niveau’s.

Met dat bijltje heeft Attema eerder al gehakt, direct na de fusie in 2008 toen twee bedrijven en coöperaties in elkaar geschoven moesten worden.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin