Aujeszky aangetoond bij wilde zwijnen in Duitsland

Bij een routine-onderzoek van bloedmonsters van wilde zwijnen in de regio Soltau in Duitsland zijn antilichamen tegen de ziekte van Aujeszky aangetroffen.

Dit meldt Animal Health Online op basis van onderzoek van het veterinaire instituut LAVES in Hannover. Ook in de aangrenzende regio’s Uelzen en Celle in de deelstaat Nedersaksen zijn recent bij wilde zwijnen antilichamen tegen Aujeszky aangetoond.

Tweede vondst in Soltau dit jaar

Tot 2018 werd de varkensziekte niet aangetoond bij gehouden varkens of wilde zwijnen in de betreffende regio’s. Tussen 2015 en 2018 waren alle 1.140 genomen bloedmonsters van wilde zwijnen negatief. Vorig jaar werden 456 zwijnen getest waarvan 4 positief waren. De vondst in Soltau is de tweede dit jaar.

Niet aangifteplichtig bij wilde zwijnen

De ziekte van Aujeszky onder wilde zwijnen is niet aangifteplichtig, in tegenstelling tot bij gehouden varkens. Toch wordt Aujeszky onder wilde zwijnen als potentiële bedreiging voor de varkensstapel gezien. Daarom roept het veterinair bureau Heidekreis varkenshouders op om zich strikt aan de bekende bioveiligheidsmaatregelen te houden. In de regio’s Soltau, Celle en Uelzen bevinden zich meerdere varkenshouderijen. Daarnaast worden jagers sterk afgeraden om vlees van wilde zwijnen aan hun honden te voeren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.