Australië behaalt recordoogst tarwe

07-12-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Australië staat op het punt een recordoogst van 36,6 miljoen ton tarwe te behalen dit seizoen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Abares.

Dit vooruitzicht betekent een stijging van 14% ten opzichte van eerdere schattingen, die uitgingen van een wintertarweoogst van 32,2 miljoen ton. Tot nu toe was de beste Australische oogst goed voor 36,3 miljoen ton tarwe. Dat was in het vorige seizoen van 2021-’22.

Recordoogst

De nationale oogst aan wintergranen komt in totaal uit op 62 miljoen ton. Dit levert de op één na beste oogst ooit op in Australië. De staten West-Australië en Zuid-Australië halen wel een recordoogst binnen, dankzij gunstige weersomstandigheden in de recent afgesloten lente.

De productie van gerst komt uit op 13,4 miljoen ton, is de verwachting. Deze oogst gaat de boeken in als de vierde oogst ooit. De productie van koolzaad is met 7,3 miljoen ton wel een recordoogst. Dit levert een stijging op van 4% ten opzichte van het vorige record, dat in seizoen 2021-’22 werd bereikt.

Het had allemaal nog beter gekund, maar een record aan regenval gedurende de lente in de staat New South Wales, na zware regen in de maanden daarvoor, zorgde voor het verlies van een groot aantal gewassen. Overstromingen veroorzaakte een forse schade aan de opbrengsten. De verwachte productie in de staat is hierdoor gedaald met 2 miljoen ton.

Kwaliteit boven verwachting

Directeur Jared Greenville van Abares meent dat boeren met deze resultaten de lat hoog leggen voor de komende jaren. “De brutowaarde van de Australische landbouwproductie zal in 2022-’23 naar verwachting bijna $ 85 miljard bedragen, net iets minder dan het record van het voorgaande jaar”, maakte hij duidelijk.

Volgens Greenville heeft regen in de afgelopen winter in staten als West-Australië en Zuid-Australië niet alleen voor hoge opbrengsten gezorgd, maar is ook de kwaliteit van het graan boven verwachting. “Al is er in New South Wales en Victoria nog aanzienlijke onzekerheid over de voortgang van de oogst en de kwaliteit van het graan, vooral door extreem hoge regenval. Dit kan leiden tot lagere prijzen”, zei hij. De oogst in deze staten zal nog tot ver in de Australische zomer voortduren.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur
Meer over


Beheer