Australië boekt beste landbouwseizoen ooit

23-06 | |
De resultaten in Australië hebben volgens Greenville te maken met sterke veeprijzen in het binnenland en gunstige uitvoercijfers van graan na de op één na grootste winteroogst ooit. Foto: Canva
De resultaten in Australië hebben volgens Greenville te maken met sterke veeprijzen in het binnenland en gunstige uitvoercijfers van graan na de op één na grootste winteroogst ooit. Foto: Canva

Australische boeren verwachten dit boekjaar bijna € 42 miljard aan producten te verkopen.

Het seizoen 2020-2021 is het beste ooit. Een en ander blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Abares. De landbouwsector van Australië heeft volgens het rapport de onzekerheden en uitdagingen van de coronacrisis met succes aangepakt. Ook drastische veranderingen in het internationale handelsverkeer heeft de sector uiteindelijk overwonnen.

Een waarde van € 30 miljard

Directeur Jared Greenville van Abares verwacht dat de waarde van de agrarische export op ongeveer € 30 miljard uitkomt dit seizoen, dat op 30 juni eindigt. “Abares heeft de bruto waarde van de productie en export verhoogd met 400 miljoen dollar (bijna € 250 miljoen) ten opzichte van eerdere schattingen”, maakt hij duidelijk. De boerderijprijzen stijgen dit seizoen met gemiddeld 8%.

De resultaten hebben volgens Greenville te maken met sterke veeprijzen in het binnenland en gunstige uitvoercijfers van graan na de op één na grootste winteroogst ooit. “We hebben een indrukwekkende stijging gezien van de export van tarwe, gerst en koolzaad”, geeft hij aan.

Greenville benadrukt dat Australië het voordeel had dat het voor zijn gerst toegang had tot een reeks van internationale markten. China voerde vorig jaar importtarieven in van 80% op Australisch gerst, waardoor Australië plotseling moest uitwijken naar andere landen voor de uitvoer van gerst.

Muizenplaag

Een grote muizenplaag in delen van de staten New South Wales en Queensland was dit seizoen weliswaar lokaal verwoestend, maar landelijk bleven de gevolgen beperkt. “De meeste schade werd aangericht aan graan- en hooiopslag”, onderstreept Greenville. “Het ergste lijkt nu achter de rug. De koele temperaturen in de winter remmen de voortplanting. Maar een warmere winter kan leiden tot een heropleving van het probleem.”

Vee fokken in plaats van slachten

Abares blijft voorzichtig over het boekjaar 2021-2022. De landbouwproductie zal dan iets terugvallen tot een waarde van ruim 41 miljard euro, meent Greenville. “De vooruitzichten voor onze volgende winteroogst zijn gunstig met een recordgebied dat is ingezaaid”, zegt hij. “Maar twee recordjaren achter elkaar zijn zeer zeldzaam.”

Daar komt bij dat veel boeren ervoor kiezen om vee te fokken in plaats van te slachten. De veesector is in een opbouwfase en er worden recordprijzen geboden voor dieren om de kuddes weer op te bouwen.

Boeren zijn nog steeds bezig met het opbouwen van hun veestapel, maar er komen wel al meer dieren in de vleesverwerking terecht

De nationale veestapel is op een historisch dieptepunt, terwijl de vraag en de prijzen wereldwijd op recordhoogte blijven. Veel van het succes van de veesector hangt af van de weersomstandigheden. Een droogte zou de productie in het komend seizoen kunnen verstoren. Dat geldt ook voor de oogst van gewassen.

De waarde van export stijgt komend seizoen wel, namelijk tot € 31,4 miljard, verwacht Abares. Dat is vooral te danken aan de toename van de uitvoer van zuivel, rundvlees, wol en katoen. Greenville: “Boeren zijn nog steeds bezig met het opbouwen van hun veestapel, maar er komen wel al meer dieren in de vleesverwerking terecht. Dat zal ook leiden tot betere marges in de vleesverwerkende industrie.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteurBeheer