Australië koerst af op enorme oogst wintergraan en goede exportcijfers

18-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Na de recordproductie van vorig jaar lijkt de komende oogst van de wintergranen in Australië opnieuw heel groot te worden. Dat terwijl een deel van de boeren in het Oosten de oogst zien wegspoelen door aanhoudende regen en overstromingen.

Australië ligt op koers om een oogst van 61.9 miljoen ton wintergraan en koolzaad te behalen in de komende maanden. Volgens een rapport van Rabobank zorgt hevige regenval wel voor problemen in sommige regio’s.

Weggespoelde velden en onoogstbare gewassen

Aanhoudende regen en overstromingen in het oosten van het land hebben voor een aantal boeren ernstige gevolgen, met een nadelige impact op het volume, de opbrengst en de kwaliteit van het graan. In sommige gebieden in New South Wales en Victoria worden boeren zelfs geconfronteerd met weggespoelde velden en onoogstbare gewassen”.

Gevolgen regenval nog onduidelijk

Agrarisch analist Dennis Voznesenski van RaboResearch zegt dat het te vroeg is om de exacte gevolgen van de hevige regenval te kwantificeren. “Er zijn significante gevolgen voor de opbrengst in de lagere gebieden, maar de heuvelachtige velden en de hoger gelegen boerderijen doen het een stuk beter.”

41% hoger dan vijfjarig gemiddelde

Ondanks deze uitdagingen staat Australië op het punt om een derde achtereenvolgende grote oogst aan wintergewassen van het veld te halen. Vorig jaar boekten de graanboeren down under een recordoogst en dit jaar zitten ze er maar een procent onder. De totale graanoogst is dit jaar naar schatting 41% hoger dan het vijfjarige gemiddelde.

Tarwe, gerst en koolzaad

De nationale tarweproductie komt naar verwachting uit op 35,5 miljoen ton. Dat is 2% minder dan vorig jaar maar 47% boven het vijfjarige gemiddelde. De gerstproductie stijgt met 7% in vergelijking met vorig jaar tot 14,8 miljoen ton. Dat is 37% boven het vijfjarige gemiddelde. De koolzaadproductie gaat met deze oogst naar een record van 7,2 miljoen ton. Dat betekent eveneens een stijging van 7% en niet minder dan 81% boven het vijfjarige gemiddelde.

Ook Victoria zou een record behalen, met een stijging van 26% ten opzichte van vorig jaar. Maar na recente regenval zullen we moeten afwachten wat de impact van alle regen uiteindelijk zal zijn in de komende maanden

Uitstel van de oogst

Volgens Voznesenski breken de staten West-Australië (23,5 miljoen ton) en Zuid-Australië (10,7 miljoen ton) hun productierecords van graan. “Ook Victoria zou een record behalen, met een stijging van 26% ten opzichte van vorig jaar. Maar na recente regenval zullen we moeten afwachten wat de impact van alle regen uiteindelijk zal zijn in de komende maanden. In veel gevallen zal dit leiden tot uitstel van de oogst tot in januari.”

Boeren worstelen

Queensland (2,6 miljoen ton) doet het ook goed, maar breekt geen record. In New South Wales is sprake van een daling van 28% in vergelijking met vorig jaar. In de centrale regio’s van New South Wales (13,6 miljoen ton) worstelen boeren met de gevolgen van hevige regenval. “Dat begon al bij het zaaien”, zegt Voznesenski. “Sommige boeren moesten drie keer zaaien op hetzelfde stukje land om het uiteindelijk maar op te geven voor dit jaar.”

Mooie exportcijfers

Met de grote oogst van wintergranen en oliezaden, kan Australië wederom rekenen op mooie exportcijfers. Maar ook in de export dienen zich problemen aan. Er zijn knelpunten in de voorraadketen, zowel in de Australische regio’s als in de havens van het land. Voznesenski verwacht dat het beschikbare graan voor productie kan oplopen tot 53,5 miljoen ton. “En daar komt een nu nog onbekende hoeveelheid graan van de handelaren bij”, onderstreept hij.

Met deze graanoogst, die bijna een record oplevert, zullen de prijzen in Australië lager dan de wereldwijde gemiddelden blijven

Wegens het grote aanbod van graan en oliezaden in het land, voorziet Voznesenski geen stijging van de prijzen op korte termijn. “Met deze graanoogst, die bijna een record oplevert, zullen de prijzen in Australië lager dan de wereldwijde gemiddelden blijven, van nu tot in januari en mogelijk zelfs tot in maart.”

Stijging Australische dollar

Tussen maart en mei, voorafgaand aan de oogst in het noordelijk halfrond, stijgen de prijzen waarschijnlijk. Maar daarna zorgt de oogst in het noordelijk halfrond weer voor een daling van de prijzen down under, is de verwachting. “Ook omdat de Australische dollar waarschijnlijk stijgt”, benadrukt Voznesenski.

Onvoorspelbaarheid voorraden in Oekraïne en Rusland

De Rabobank-analist denkt dat de wereldwijde graanprijzen boven het vijfjarige gemiddelde uitkomen in de komende 12 maanden. Dat heeft te maken met de onvoorspelbaarheid van de voorraden in Oekraïne en Rusland. “Maar hoogstwaarschijnlijk stijgen de prijzen niet meer tot het recordniveau van maart en juni dit jaar.”

Prijzen

Voor tarwe voorziet Rabobank voor het komende jaar een prijs tussen de € 250 en € 269 per ton, met de hoogste prijzen in maart en april van 2023. Voor voergerst zal de prijs naar verwachting schommelen tussen de € 205 en € 224 per ton.

Aanbod koolzaad heeft neerwaarts effect op prijs

Het grote aanbod van koolzaad wereldwijd en lokaal in Australië heeft een neerwaarts effect op de prijs, maakt Voznesenski duidelijk. Toch kan een brandstofmandaat in de EU en een mogelijke vermindering van de exportcapaciteit van Canada later in het jaar voor verbetering van de prijs zorgen, zo blijkt uit het rapport. Per ton komt de prijs van koolzaad in 2023 uit op 448 euro tot 512 euro, aldus Rabobank.

Een grote opleving van de linzenproductie in Canada zal naar verwachting gevolgen hebben voor de prijzen in de komende 12 maanden

Peulvruchten

Peulvruchten zijn ‘nog steeds op zoek naar liefde’, zegt het rapport. Meer dan 18% van de laatste Australische oogst is naar schatting onverkocht. In Queensland is dit cijfer zelfs aanzienlijk hoger. “Een grote opleving van de linzenproductie in Canada zal naar verwachting gevolgen hebben voor de prijzen in de komende 12 maanden. En economische en politieke onrust in Sri Lanka zullen ook de vraag in 2023 beperken. Dit is de op een na grootste afzetmarkt voor linzen van Australië.” Op korte termijn kan schade aan de linzenoogst in Victoria een gunstig effect op de prijzen hebben.

Kostenstijgingen op komst

De vooruitzichten voor kikkererwten zijn niet echt gunstig, maar vroeg in 2023 voorziet Rabobank wat verbetering. Dat zou er sprake moeten zijn van een toename van aankopen van kikkererwten vanuit Bangladesh, voorafgaand aan de Ramadan.

Gestegen kosten

De kosten van graanboeren in Australië zijn fors gestegen in het afgelopen jaar. Uiteraard heeft dit flinke gevolgen voor de winstgevendheid van de bedrijven. Er zijn nog kostenstijgingen op komst, voorspelt Voznesenski. Voor sommige telers zal er uitstel van betaling nodig zijn in het komend jaar.

Ureumproductie

Voznesenski maakt duidelijk dat de ureumproductie aanzienlijk afhankelijk is van aardgas, dat zoals bekend sterk in prijs is gestegen in Europa. De bank ziet daarom toename van de ureumprijzen als het grootste risico wat betreft kostenstijgingen.

Dalende vraag naar fosfaten

Bij fosfaten is er echter een flinke daling van de vraag, zegt het rapport. Hoge prijzen leiden tot een lager gebruik en een grotere voorraad dan aanvankelijk verwacht, vooral in Noord-Amerika. Dit wijst volgens Rabobank op prijsdalingen in de komende tijd.

“De daling van de wereldwijde potasprijzen zal de komende maanden waarschijnlijk aanhouden”, meent Voznesenski. “Dat wijzen de huidige verkopen in Amerika uit. Maar geopolitieke ontwikkelingen rond Rusland en Wit-Rusland kunnen ook invloed hebben op de prijzen, van zowel fosfaat als kalium.”

Agrochemische productiecapaciteit in China

Door uitbreiding van de agrochemische productiecapaciteit in China zijn de prijzen gedaald dit jaar, aldus het Rabobank-rapport. “En in ons basisscenario verwachten we nog meer verlagingen van de prijzen, terwijl we richting 2023 gaan”, besluit Voznesenski.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur


Beheer