Australië maakt succesvolle rentree op graanmarkt

28-10-2020 | |

Australië zit in de oogst van een sterk graanseizoen. De winteroogst is bovengemiddeld en komt 63% hoger uit dan vorig jaar. Volgens vooruitzichten van Rabobank is er sprake van een duidelijk herstel, na drie jaren van droogte die de productie belemmerde.

Australische boeren oogsten naar verwachting 47,4 miljoen ton wintergraan, oliezaden en peulvruchten dit jaar. Dat is 16% meer dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Alle staten boekten een groei. De resultaten van de staat New South Wales zijn imponerend. Daar komt de toename, in vergelijking met vorig jaar, uit op 366%. Queensland deed het ook uitstekend met 139% groei. In West-Australië viel dit seizoen wat minder regen. Daar wordt een lichte productiegroei verwacht in vergelijking met vorig jaar en een oogst van 10% onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Gunstige omstandigheden

De toename komt door gunstige omstandigheden. Zo is de gezaaide oppervlakte 22% groter dan vorig seizoen. Daar komt bij dat de timing van het zaaien goed uitpakte en er een bovengemiddelde regenval was. Australië kan volgens de vooruitzichten rekenen op een oogst van 28,8 miljoen ton tarwe, 11 miljoen ton gerst en 3,3 miljoen ton koolzaad voor het seizoen 2020-2021.

Graanexport groeit 93%

Het ziet er naar uit dat Australië met deze oogst een succesvolle rentree maakt op de wereldmarkt. De export van granen stijgt volgens de analyse van Rabobank met 93%, in vergelijking met vorig seizoen. De lage koers van de dollar bevordert de export, is de verwachting. Verder lijkt de gunstige prijs van met name tarwe zich te handhaven.

Ook in 2016-2017 had Australië een topjaar in productie en export, maar destijds was de prijs van de Australische dollar 10 cent hoger in vergelijking met de Amerikaanse dollar. De wereldwijde graanprijzen waren bovendien 35% lager dan de huidige vooruitzichten.

Prijzen op de wereldmarkt

Australië exporteert volgens de vooruitzichten dit jaar 19,8 miljoen ton tarwe, 5,6 miljoen ton gerst en 2,7 miljoen ton koolzaad. Wereldwijd nemen de voorraden van tarwe toe met meer dan 5% in het seizoen 2020-2021, maar die voorraden zijn niet te vinden in de belangrijkste exportlanden. Dat betekent dat de prijzen op de wereldmarkt gesteund blijven, meent Rabobank.

De uitvoer van tarwe uit de EU en Oekraïne neemt met 15 miljoen ton af ten opzichte van vorig jaar. Australië kan dit nu aanvullen. De komende twaalf maanden verwacht de bank een prijs van gemiddeld € 4,89 per bushel (ruim 27 kilogram). Dat is 40% meer dan in het Australische topseizoen 2016-2017, maar ongeveer evenveel als het vijfjarige gemiddelde.

Voor de eerste keer sinds 2010 is een La Niña-weerfenomeen actief verklaard

Australië boekt op het gebied van gerst het tweede beste productiejaar ooit. Omdat China nu importtarieven heft op Australische gerst, zal de export vooral gericht zijn op landen als Saoedi-Arabië, Japan en Thailand, waar het wordt gebruikt als veevoer. De exportvolumes zullen lager uitpakken, evenals de prijzen, vooral in vergelijking met tarwe. De prijzen van koolzaad blijven waarschijnlijk ongeveer op hetzelfde niveau steken als vorig seizoen.

Het Australisch meteorologisch bureau heeft voor de eerste keer sinds 2010 een La Niña-weerfenomeen actief verklaard. Daardoor zal het voorjaar – dat loopt van september tot december – naar verhouding veel regenval kennen, vooral in het oosten van het land. Dit helpt om de groei van de gewassen goed te voltooien en de vochtigheidsgraad van de bodem in de oostelijke staten te bevorderen.

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteurBeheer