Australië sleept China naar de WTO

Australië heeft de invoering van torenhoge tarieven op gerst van China aanhangig gemaakt bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De regering in Canberra eist een onderzoek in deze slepende zaak, die de export van € 1,55 miljard heeft weggevaagd.

Australië en China zijn al enige tijd in een handelsconflict verwikkeld. Inmiddels staat er nog voor miljarden meer aan export op het spel voor Australië, omdat China ook stappen ondernam tegen de invoer van Australisch(e) vlees, wijn, kolen en katoen. De relatie tussen de twee landen verslechterde nadat Canberra in april de internationale gemeenschap opriep om een onderzoek uit te voeren naar de herkomst van het coronavirus.

Handelsminister Simon Birmingham heeft inmiddels bekend gemaakt dat Australische topambtenaren Peking op de hoogte hebben gesteld en dat de WTO om een onderzoek is gevraagd naar de Chinese tarieven op gerst.

Torenhoog tarief

De Chinese douane voerde in mei een tarief van 80,5% in op gerst uit Australië, voorlopig voor vijf jaar. Als reden noemde China het dumpen van gerst op de Chinese markt tegen extreem lage prijzen. De Australische overheid heeft deze beschulding altijd ten zeerste ontkend.

“Wij zijn ervan overtuigd dat Australië op basis van het bewijs, data en analyse een enorm sterke zaak heeft om de beschuldiging van het dumpen van gerst te weerleggen”, zei minister Birmingham. “Wij kunnen de integriteit van onze graanboeren aantonen.”

Wij kunnen de integriteit van onze graanboeren aantonen

Escalatie

Het aanhangig maken van de zaak bij de WTO wordt gezien als een belangrijke formele escalatie van het conflict met China. Hoewel het vooral om een symbolisch gebaar gaat en de zaak zich jarenlang kan voortslepen bij de WTO. “Zo’n dispuut bij de WTO is geen volmaakt proces en zal langer duren dan ideaal is”, merkte Birmingham op. “Maar het is voor ons nu de juiste weg.”

Andere maatregelen

Handelsminister Birmingham overweegt China ook voor andere maatregelen tegen de Australische export voor de WTO te slepen, zoals tarieven van maximaal 212% op wijn. Gerst was echter het eerste exportproduct dat China belemmerde. De gerst wordt er vooral gebruikt voor de productie van bier en voor diervoeder.

De verwachting is dat er voor de Australische gerst wel andere afzetmarkten te vinden zijn, onder andere in het Midden-Oosten, maar dat daar minder gunstige prijzen voor worden betaald.

Sancties?

Birmingham beschrijft de actie van China ronduit als ‘sancties’. Hij heeft meerdere keren gewaarschuwd dat Peking er andere landen mee ontmoedigt om zaken te doen met China. Aan de andere kant riskeert hij ook een verdere verslechtering van de relatie. China is de grootste handelspartner van Australië, inmiddels goed voor € 93 miljard per jaar.

‘Zaak van principes’

Uiteindelijk is het een zaak van principes, meent Birmingham. “Wij hebben het recht om onze waarden te beschermen”, onderstreepte hij. “Australië zal zijn positie op het gebied van mensenrechten, een coronavirusonderzoek, nationale veiligheid en buitenlandse investeringen niet veranderen. Al steunen wij China in zijn economische welvaart, die honderden miljoenen al uit een leven van armoede heeft gehaald.”

Chinese beschuldigingen

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Australië inmiddels ervan beschuldigd € 8,7 miljard aan Chinese investeringen te blokkeren en daarmee de afspraken in een vrijhandelsverdrag tussen beide landen te schenden. Daarmee doelt het Chinese ministerie onder andere op het tegenhouden van de overname van zuivelbedrijf Lion Dairy & Drinks door Mengniu Dairy.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.