Australië: tarweoogst dramatisch slecht

19-02-2020 | |
Droogte teistert de Australische akkerbouwers al meerdere jaren. - Foto: ANP
Droogte teistert de Australische akkerbouwers al meerdere jaren. - Foto: ANP

Australië oogst nog minder tarwe dan eerst gedacht. Overheidsbureau Abares gaat nu uit van een tarweoogst van 15,2 miljoen ton.

Vorige maand ging Abares in een prognose nog uit van 15,9 miljoen ton. Het is de kleinste tarweoogst sinds 2007-’08. De tarwe heeft enorm geleden onder een kurkdroog groeiseizoen. De oogst van het graan is daar vrijwel afgerond.

Het is het derde jaar op rij dat de tarweoogst in Australië tegenvalt. Het gewas verliest langzaam aantrekkingskracht voor de akkerbouwers. Dit seizoen 2019-’20 telt Australië 10.110 hectare tarwe. Dat is het kleinste areaal in 24 jaar.

Geen voorspelling over hoeveelheid tarwe voor export

Abares doet geen voorspelling hoeveel tarwe beschikbaar komt voor de export. Australië is een van de grootste tarwe-exporteurs ter wereld, maar verliest de laatste jaren terrein doordat de productie tegenvalt. Vorig seizoen 2018-’19 oogstte Australië 17,3 miljoen ton tarwe. Toen verkocht Australië 9 miljoen ton tarwe aan andere landen, de kleinste export sinds 2007-’08. Waarschijnlijk zakt de export dit seizoen nog verder weg. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) doet wel een voorspelling en houdt het op een export van 8,2 miljoen ton.

Opleving tarweprijzen termijnmarkten

De slechte oogstberichten uit Australië zorgden begin deze week voor een opleving van de tarweprijzen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Woensdag 19 februari tijdens de handelsdag stonden de tarweprijzen weer onder druk.

Bekijk meer termijnprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer