Australië vreest komst goedkope Europese frites

13-06-2020 | |
Kwaliteitscontrole in een fritesfabriek van McCain. De import van goedkope frites zou grote gevolgen hebben voor de aardappelverwerkende fabrieken van McCain and Simplot op Tasmanië. Foto: ANP
FRANCE – AGRICULTURE – MC CAIN – POTATOES – FRIES

Australië vreest dat Europa goedkope voorgebakken frites op de Australische markt wil dumpen. Boeren en fabrieksmedewerkers hebben protestbijeenkomsten gehouden en betrokkenen waarschuwen voor ernstige gevolgen.

De Europese lockdown als gevolg van het coronavirus heeft volgens schattingen een overschot opgeleverd van inmiddels 2,6 miljoen ton aan diepgevroren frites. Net als in andere landen, zoals Brazilië, leidt dat ook in Australië tot commotie. Boeren en de aardappelverwerkende industrie down under vrezen dat een deel daarvan als laag geprijsde export richting Australië gaat.

Protestbijeenkomst

Nu nog leveren Australische aardappeltelers de aardappelen voor driekwart van de vraag naar frites in eigen land, maar die situatie kan snel veranderen, vrezen de tegenstanders. Australië kan zo voor frites geheel afhankelijk worden van import, waarschuwde aardappelteler Beau Gooch uit Tasmanië tegenover omroep ABC. “Als de consument deze frites uit Europa koopt, dan gaat dat gebeuren. Tenzij onze regering er iets aan doet”, zei hij. Een groep boeren, bezorgde burgers en medewerkers van een aardappelverwerkende fabriek van McCain, hield recent een protestbijeenkomst in Smithton, in de staat Tasmanië, om aandacht te vragen voor de mogelijk naderende stroom Europese frites.

Verbod invoeren

Burgemeester Daryl Quilliam van de gemeente Circular Head, waar Smithton in ligt, liet er geen misverstand over bestaan. “Ze moeten dit overschot aan frites ergens dumpen en we vrezen dat ze dat ze dat in Australië gaan doen. Dat is eerder gebeurd. De regering moet daarom een verbod invoeren op de import van dit soort goedkope producten.” Ook handelsminister Jeremy Rockliff van Tasmanië eist maatregelen. “We moeten hier hard tegen vechten. Het is al een moeilijk jaar geweest voor onze aardappelboeren. Het laatste dat we willen, is ons zorgen maken over dit probleem.”

We moeten hier hard tegen vechten. Het is al een moeilijk jaar geweest voor onze aardappelboeren

Aardappelen zijn het op twee na belangrijkste product in Tasmanië. De staat produceert driekwart van de aardappelen voor de verwerkende industrie in het land, een markt goed voor een waarde van bijna € 80 miljoen. De import van goedkope frites zou grote gevolgen hebben voor de aardappelverwerkende fabrieken van McCain and Simplot op Tasmanië. Beide hebben recent voor miljoenen geïnvesteerd in hun vestigingen daar.

Importtarieven

Ook bij de fabriek van McCain in Ballarat in de staat Victoria hielden medewerkers een protestbijeenkomst. Secretaris Tony Mavromatis van vakbond AMWU riep Canberra op om importtarieven in te voeren. “We willen niet dat onze boeren straks hun boerderijen moeten sluiten, omdat ze die niet meer nodig hebben”, waarschuwde hij.

In een verklaring heeft de landelijke handelsminister Simon Birmingham laten weten dat hij de dreiging van de potentiële import van goedkope frites nauwlettend in de gaten houdt. Hij overlegt met belangenorganisaties over mogelijke stappen.

Australië produceert volgens de laatst bekende gegevens circa 1,3 miljoen ton aardappelen per jaar, met een waarde van circa € 450 miljoen.

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.