Doorgaan naar artikel

Australië wil deal met groeiende exportmarkt India

Dan moeten wel de importtarieven van India worden aangepakt, zeggen exporteurs.

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond
Minister David Littleproud van Landbouw benadrukt  dat een overeenkomst moet zorgen voor een betere markttoegang. - Foto: EPA

Minister David Littleproud van Landbouw benadrukt dat een overeenkomst moet zorgen voor een betere markttoegang. - Foto: EPA

Australische boeren kijken hoopvol uit naar een handelsovereenkomst van Australië met India, die nu in de maak is. Maar dan moeten wel de importtarieven van India worden aangepakt, zeggen exporteurs.

India kan zich ontwikkelen tot een heel lucratieve markt voor Australië, dat momenteel worstelt met een verslechterde relatie met China. Nu nog is de handel tussen beide landen goed voor 1 miljard Australische dollar (€ 640 miljoen). De belangrijkste exportproducten die Australië naar India uitvoert, zijn linzen, amandelen, ruwe katoen, haver en wol.

Rek in Australische export naar India

Er zit nog volop rek in de Australische export naar India. Het land is nu al een van de grootste markten ter wereld voor agrarische producten en de vraag stijgt er snel. Tot nu toe zijn er echter allerlei beperkingen die de export vanuit Australië belemmeren. Zo mogen exportproducten uit Australië niet worden behandeld met fosfine begassing, dat ongedierte in onder andere granen bestrijdt.

Australiërs zijn experts in graanopslag, -overslag en voorraadketens. We willen deze kennis delen met de wereld om voedselveiligheid te bevorderen

Minister David Littleproud van Landbouw benadrukt daarom dat een overeenkomst niet alleen moet zorgen voor een betere markttoegang, maar dat er bredere visie op de handel tussen beide landen moet ontstaan. “Australiërs zijn experts in graanopslag, -overslag en voorraadketens”, meent hij. “We willen deze kennis delen met de wereld om voedselveiligheid te bevorderen.”

Structuur van de markt

Een groot probleem bij handelsovereenkomsten met India was tot nu toe de structuur van de markt. Zelfs voor Indiase boeren was gereguleerde bemoeienis van de overheid altijd onontkoombaar. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Nieuwe wetgeving maakt het mogelijk voor boeren en exporteurs om direct zaken te doen met private kopers.

Hoge tarieven op linzen en kikkererwten

Maar er zijn nog andere belemmeringen. Exporteurs betalen al geruime tijd hoge tarieven op bijvoorbeeld linzen en kikkererwten. De Indiase regering voerde in 2017 een importtarief in van 30% op peulvruchten. En wegens een zogeheten onkruidzaaddrempel is ook de export van moutgerst vrijwel onmogelijk.

“Maar we zien wel langzaam maar zeker verbetering”, zegt topman David McKeon van belangenvereniging GrainGrowers. “De tarieven op bepaalde peulvruchten zoals mungbonen, zijn verlaagd. We kijken nu of hetzelfde gaat gebeuren met linzen en kikkererwten, waar veel meer vraag naar is.”

Handelsbetrekkingen aanhalen

Recente gesprekken tussen Australië en India maakten duidelijk dat beide landen de handelsbetrekkingen graag willen aanhalen. Minister Littleproud sprak daarbij met zijn Indiase collega over de mogelijkheden op het gebied van landbouw. “We bouwen verder aan een toenemende handel van landbouwproducten tussen beide landen”, onderstreepte hij. “Waarbij zelfs kleine verbeteringen kunnen leiden tot grote winsten voor onze exporteurs.”

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin