Australisch debat rond lage melkprijzen barst weer los

26-04 | |
Australische melkveehouders protesteren in een supermarkt van Coles, waar melk van het huismerk voor 1 Australische dollar verkocht wordt. - Foto: ANP
Australische melkveehouders protesteren in een supermarkt van Coles, waar melk van het huismerk voor 1 Australische dollar verkocht wordt. - Foto: ANP

De lage prijzen van verse melk in Australische supermarkten hebben een belangrijk aandeel in de forse daling van het aantal melkveehouderijen in het land. Dat stelt landbouwminister David Littleproud van Australië.

Littleproud meent dat een langdurige periode van droogte in de afgelopen jaren de sector ook hard heeft geraakt. Veel melkveehouders verkochten dieren voor flinke bedragen. Bovendien profiteerden sommige melkveehouders van de hoge landprijzen en verkochten ze hun bedrijf.

Supermarkten ook verantwoordelijk

Maar supermarkten zijn ook verantwoordelijk, onderstreept Littleproud. “Supermarkten hebben jarenlang met hun melkprijs van één dollar per liter de sector gedevalueerd”, aldus de minister. Hoewel supermarkten die lage prijs van 1 Australische dollar (67 eurocent) nu hebben afgeschaft, verkeren melkveehouders volgens de minister nog altijd in een achterstandspositie in onderhandelingen met de supermarktbedrijven.

“Als er een grotere transparantie in de markt zou zijn, en boeren dezelfde informatie zouden hebben over productiecijfers en kosten als supermarkten, dan zou er sprake zijn eerlijke onderhandelingen”, benadrukt hij. Littleproud wil daarom bepaalde regels rond onderhandelingen wettelijk vastleggen.

Minister Littleproud en de regeringscoalitie van liberals en nationals staan onder druk om op te treden tegen de lage melkprijzen. Op 21 mei zijn er landelijke verkiezingen en de zuivelsector heeft het debat rond de lage melkprijzen weer volop aangezwengeld.

Campagne voor hogere melkprijs

Vice-voorzitter Graham Forbes van zuivelorganisatie EastAUSdairy is een mediacampagne begonnen om de melkprijs van supermarkten te verhogen tot minstens 2 dollar (1,34 euro). Dat zou melkveehouderijen een duurzame prijs garanderen, meent hij.

Volgens Forbes is 2 dollar nog altijd een lagere prijs dan consumenten neertellen voor een literfles limonade of water. “De huidige lage melkprijzen zijn onhoudbaar”, betoogt Forbes. “Regelgeving kan een oplossing bieden. En er moeten hoge straffen staan op het overtreden van de regels. ”

Dat het debat nu weer oplaait, heeft ook te maken met stijging van de inflatie in Australië. Kosten voor zaken als transport en voer zijn flink gestegen. Bovendien zijn de kosten van arbeid hoog door een tekort aan werknemers in de markt. “De zuivelsector moet met die inflatie mee gaan”, zegt Forbes.

Mooie prijs

Op dit moment komen de prijzen van eigen merken van de grote supermarktketens – Woolworths, Coles en Aldi – uit op gemiddeld ongeveer 1,30 dollar (87 eurocent) per liter in de schappen. Volgens een woordvoerder van Coles levert dit nog een mooie prijs op voor melkveehouders.

“We halen onze melk nu direct op bij de boer en zonder een melkverwerker kunnen we de melkveehouders dus ook meer betalen”, stelt ze. “Wij denken dat we een redelijke prijs betalen en bovendien leveren we de melkbedrijven zekerheid met langdurige contracten.”

Woolworths benadrukt dat consumenten kunnen kiezen uit tal van merken met verschillende prijzen, zodat zij zelf bepalen welk merk bij hun huishoudbudget past. “Door stijgende boerderijprijzen, betalen we nu al miljoenen dollars meer aan onze verwerkers. Wij denken dat dit model eerlijk is”, beklemtoont een woordvoerder.

Hogere prijs onvermijdelijk

Maar het lijkt sowieso onvermijdelijk dat de melkprijzen gaan stijgen in Australië. Het grote zuivelbedrijf Bega Cheese maakte vorige week bekend dat de druk op de logistieke keten en de coronacrisis het bedrijf dit boekjaar meer dan 40 miljoen Australische dollar (€ 27 miljoen) kosten.

Bovendien betaalt Bega Cheese boeren op dit moment een recordprijs. “We zijn gedwongen om onze hogere kosten deels door te berekenen aan consumenten via onze prijzen van melk, kaas en boter”, aldus topman Barry Irvin van Bega Cheese.

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur


Beheer