Australisch kalfsbloed ligt expediteur zwaar op de maag

16-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Expediteur Hilyon dreigt failliet te gaan omdat het een grote partij gedroogd kalfsbloed niet mag afwaarderen voor gebruik als dierlijk voer en duur moet vernietigen.

Dit zegt manager Marloes van den Hil van Hilyon tegen Radio Rijnmond. Er is intensief contact geweest met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), maar die ziet geen mogelijkheid om anders te besluiten.

Hilyon kwam door bijzondere omstandigheden in bezit van de partij van 750 ton Australisch kalfsbloed. Het product kwam in handen van Hilyon omdat het geld tegoed had van een failliet gegane klant. De expediteur kreeg de zogeheten retentie- en executierechten en mocht daardoor de lading die het in opslag had bij een vrieshuis verkopen om de kosten te dekken.

Geen nieuwe koper te vinden

Probleem is dat een nieuwe koper eigenlijk niet is te vinden, stelt Van den Hil. Met de huidige certificaten zou alleen de farmaceutische industrie het bloed kunnen kopen, want afwaarderen en goedkeuren voor een ander doel, mag niet zomaar, stelt de NVWA. De hoop van Hilyon is dat er nog ergens een buitenlandse koper is te vinden. Dat zou soelaas bieden. De kosten van die vernietiging bij Rendac kunnen hoog oplopen.

van der Horst
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.