Australische boeren in dubio over wintergewassen

29-03 | |
Australië wintergewassen
Graanoogst in Australië. In de afgelopen twee seizoenen boekten veel Australische boeren topresultaten. Maar de huidige hoge kosten zet ze aan het denken. - Foto: Canva/Comstock

Boeren in Australië staan op het punt hun wintergewassen te zaaien. De oorlog in Oekraïne heeft de verwachtingen flink verstoord. Wegen de hoge kosten op tegen de stijgende opbrengsten van graan en koolzaad?

De landbouwproductie in Oekraïne zal dit seizoen uiteraard drastisch afnemen, met als gevolg hogere prijzen voor verschillende producten wereldwijd. Maar de kosten van kunstmest nemen ook fors toe omdat het Russische aanbod sterk is verzwakt.

In de afgelopen twee seizoenen boekten veel Australische boeren topresultaten. Maar de huidige hoge kosten zet ze aan het denken. Veel boeren in Australië met gemengde bedrijven zouden al hebben besloten om hun vee meer land te bieden om te grazen, ten koste van het zaaien van gewassen voor de verkoop.

Kosten ureum verdubbeld

Rabobank-analist Cheryl Kalisch Gordon zegt in een recente podcast dat graantelers er rekening mee moeten houden dat de hoge graanprijzen de komende maanden ook enigszins kunnen dalen. “Al zullen ze wel ver boven het gemiddelde uitkomen”, verwacht ze.

De hoge kosten van ureum hebben de verwachte netto opbrengst van het gebruik flink verlaagd. In goed gedijende landbouwgebieden hebben gewassen vaak 150 tot 130 kilo ureum per hectare nodig. Soms zelfs meer, als het flink regent.

De kosten van ureum zijn evenwel verdubbeld tot zo’n € 1.100 per ton, afgeleverd op de boerderij. Het rendement op het gebruik van ureum in tarweproductie bijvoorbeeld is gedaald van bijna 10:1 in 2019 naar 2,5:1 bij de huidige prijzen.

Kunstmestleveranciers veerkrachtig

Volgens Kalisch Gordon zijn Australische boeren aan het bekijken welke gewassen met minder kunstmest toe kunnen en welke kunstmeststoffen ze eventueel kunnen verminderen zonder al te veel gevolgen voor de opbrengsten.

Rusland levert 14% van de wereldwijde ureumexport en 21% van de fosfaatexport. “Maar we hebben in de afgelopen twaalf maanden kunnen zien hoe veerkrachtig de Australische kunstmestleveranciers zijn”, zegt Kalisch Gordon. “Ondanks de Covid-uitdagingen, havensluitingen, Chinese exportbeperkingen en hoge kosten van vracht, is er een record hoeveelheid aan ureum en mono-ammoniumfosfaat geïmporteerd.”

Ongekend veel bodemtesten

Volgens Emma Ayliffe van de Australische adviesgroep Summit Ag hebben boeren nog nooit zo veel bodemtesten gedaan als nu. “Om te begrijpen wat er nodig is voor de gewassen”, maakt ze duidelijk. “Maar er zijn ook boeren die net zoveel willen besteden als vorig jaar en gewoon minder zaaien.”

Ondanks de belofte van hogere prijzen, is de kans op een lagere netto-opbrengst zeker aanwezig, meent Ayliffe. “Als het een droge lente wordt of we komen tijd tekort aan het einde, dan is een lage netto-opbrengst van $ 50 (€ 34) per hectare een mogelijkheid. Dus boeren denken soms: dan maar minder kunstmest gebruiken dit jaar.”

Meer onkruid in New South Wales

In de staat New South Wales zijn de omstandigheden voor een mooi seizoen gunstig. Er was veel regen bij de vorige oogst en het vochtprofiel van de bodem ziet er voor veel boeren goed uit. Maar daardoor is er wel meer onkruid. En de kosten van glyfosaat van € 8,20 per liter en diesel van € 1,35 per liter wegen mee in de kosten.

“Het heeft vaak te maken met de houding van boeren tegenover risico”, onderstreept Ayliffe. “Sommigen wagen het erop. Ze proberen soms tegen vaste prijzen hun oogst vooruit te verkopen, maar dat kan averechts werken en pijnlijk aflopen…”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur


Beheer