Avebe: adel verplicht

19-11-2019 | Laatste update op 02-03 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: Mark Pasveer -
Foto: Mark Pasveer

Ooit hing er om de Veenkoloniën, de zetmeelaardappelen ( ‘fabrieksaardappelen‘) en Avebe een sfeertje van problemen, ploeteren en vaak zelfs crisis. Die tijd is voorbij.

De nu honderdjarige aardappelverwerker is gezonder dan ooit en nog steeds een belangrijke motor voor de akkerbouw en de regionale economie in het Noordoosten. Het predicaat ’Koninklijk’ dat het vorige week kreeg, is meer dan verdiend.

Uitkering winst aan de leden

Succesfactor van belang is de band met de leden/leveranciers. Het waren de zetmeeltelers die hun coöperatie uit diepe dalen moesten slepen, door vertrouwen uit te spreken en zelf een fors financieel risico te nemen. Anderzijds keerde het bedrijf over de oogst van het gortdroge 2018 alle winst uit aan de leden. Zo is Avebe meteen ook het bewijs dat een coöperatieve onderneming wel degelijk ook ‘van deze tijd’ is. En de toekomst ziet er goed uit, mede dankzij innovatieve nieuwe producten op basis van aardappeleiwit.

Intensieve teelt

Het is niet alleen rozengeur. Belangrijk zorgpunt is de intensieve teelt. 1:2 zetmeelaardappelen telen is nog altijd de basis. Maar die is niet duurzaam. Topman Bert Jansen noemt dit in een interview met Boerderij zelfs een ‘bedreiging’. Die dreiging bestaat uit ziektedruk en achteruitgang van bodemgezondheid. Maar Jansen heeft nog geen concreet plan klaar om daar iets aan te doen. Dat zou pas echt de ‘koninklijke weg’ zijn: het voortouw nemen voor een teelt die ook echt volhoudbaar is. Adel verplicht.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Meer over


Beheer