Avebe blijft binnen geluidsnorm in Foxhol

03-03 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Het geluid dat aardappelverwerkingsbedrijf Avebe produceert op de locatie in Foxhol past binnen de vergunning en de bestaande geluidszone.

Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vastgesteld. Volgens een woordvoerder van Avebe heeft de Raad van State ook vastgesteld dat er ook geen probleem is met de grenswaarden voor geluid binnen de woningen in de buurt. “Dit betekent dat er geen geluidsscherm nodig is.”

Een nieuw bestemmingsplan

De uitspraak draait om een beroep dat Avebe in 2017 heeft ingesteld tegen een nieuw bestemmingsplan van de gemeente Midden-Groningen, zegt de woordvoerder. “In dit plan stond onder andere dat de woningen naast onze productielocatie aan de Klaas Nieboerweg in Foxhol een woonbestemming zouden krijgen. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vervolgens onderzoek laten doen. Dit onderzoek is aanleiding geweest voor de gemeente om het bestemmingsplan tijdens de juridische procedure te wijzigen. Er zijn door de gemeente ook extra geluidsmaatregelen genomen bij de woningen aan de Klaas Nieboerweg.”

Onzekerheid bij Avebe

Er bleef bij Avebe echter onzekerheid bestaan of de geluidsberekeningen van de gemeente correct waren, zegt de woordvoerder. “De Raad van State stelt nu vast dat de huidige geluidsemissie van Avebe binnen de vergunning en binnen de bestaande geluidszone past. Verder is vastgesteld dat er ook geen probleem is met de grenswaarden voor geluid binnen de betreffende woningen.

Het gewijzigde bestemmingsplan voldoet echter niet aan de formele vereisten, waardoor de afdeling het besluit van de gemeenteraad vernietigt. Door te bepalen dat de rechtgevolgen van het gewijzigde bestemmingsplan zelf in stand blijven, hoeft de gemeente niet opnieuw een bestemmingsplanprocedure te starten. Wel dient de gemeente de proceskosten van Avebe te vergoeden, zegt de woordvoerder. “Op dit moment zijn er dus geen gevolgen voor onze locatie in Foxhol.”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.