Skip to content

Avebe ontvangt predicaat Koninklijk

Updated on:
Akkerbouw
Nieuws
Foto: Avebe - Foto: Avebe

Foto: Avebe

Aardappeltelerscoöperatie Avebe heeft het predicaat Koninklijk ontvangen.

De Groningse commissaris van de koning René Paas reikte donderdag 14 november de oorkonde uit aan bestuursvoorzitter Bert Jansen en Marijke Folkers, voorzitter van de raad van commissarissen van de aardappelcoöperatie.

Avebe elfde koninklijke coöperatie

Avebe bestond op 11 november precies 100 jaar. Het is een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. Volgens Paas is Avebe de elfde coöperatie in Nederland die het predicaat Royal mag voeren. Eerder is dat al verleend aan onder andere zuivelfabrikant Friesland Campina, akkerbouwcoöperatie Cosun en zaaizaad- en pootgoedcoöperatie ZAP in Noord-Holland. Paas: “Avebe is wel de eerste coöperatie in Groningen die het predicaat krijgt.”

Avebe is een coöperatie zoals een coöperatie ooit bedoeld is

Jansen is erg blij met het predicaat. “Royal Avebe is een eer voor de vele mensen die de afgelopen 100 jaar hard hebben gewerkt om Avebe te brengen waar het nu staat. Avebe is een financieel gezonde coöperatie. Het is een bekroning voor 100 jaar coöperatieve samenwerking. Avebe is een coöperatie zoals een coöperatie ooit bedoeld is. We streven naar een goed inkomen voor onze leden en voor onze medewerkers.”

Lees verder onder de tweet

Blijven innoveren en verduurzamen

Maar Avebe is niet af, vindt Jansen. “We moeten blijven innoveren en verduurzamen”, zei hij tijdens de jubileumviering in het Avebe Innovation Center in Groningen. “Volumegroei is niet de weg, ook niet voor de Nederlandse landbouw. De landbouw is al heel efficiënt. De groei zit in het creëren van meerwaarde voor de producten die de landbouw voortbrengt.”

De bestuursvoorzitter van Avebe verwees ook even naar de huidige onrust in de landbouw. “Boeren investeren voor de lange termijn. Als regels dan op korte termijn veranderen, is dat onverteerbaar voor agrarische ondernemers. Er is constructief overleg nodig. Het is belangrijk om te luisteren naar andersdenkenden. ”

Het is Avebe de laatste 100 jaar lang niet altijd voor de wind gegaan, zei voorzitter Tjibbe Joustra van Agri-NL tijdens de jubileumviering. Agri-NL is het samenwerkingsverband van diverse agroconcerns, LTO en Rabobank. Joustra refereerde aan de tijd dat hij werkte op het ministerie van landbouw. “In de jaren 80 was de directeur van Avebe vaker op het ministerie dan op zijn eigen kantoor. Het was een moeizaam en ingewikkeld bedrijf. Maar nu is Avebe herboren. De overheidssteun uit de jaren tachtig is niet voor niks geweest.”

Als het goed gaat in Nederland, dan wordt de landbouw ondergewaardeerd

Ook Joustra refereerde aan de onrust in de landbouw. “Als het goed gaat in Nederland, dan wordt de landbouw ondergewaardeerd. Pas tijdens een crisis wordt de economische bijdrage van de landbouw erkend. Geluiden als dat de veestapel of de landbouwexport wel gehalveerd kunnen worden is niets meer dan kletspraat.”

Geschiedenis van Avebe

Avebe ontstond in 1919. Toen sloegen enkele zelfstandige aardappelcoöperaties in Noordoost-Nederland de handen inéén. Ze richtten het Aardappelmeel Verkoop Bureau op (AVB), dat de verkoop voor zijn rekening nam. In de jaren 50 begonnen de coöperaties met de productie van aardappelzetmeelderivaten die het AVB vermarktte. In 1971 werden de coöperaties en het AVB samengevoegd tot één coöperatie: Avebe. In 2007 startte Avebe met de productie van eiwit uit aardappelen voor voedingsmiddelen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin