Doorgaan naar artikel

Avebe verlaagt basisprijs naar € 95 per ton zetmeelaardappelen

De voorraden lopen bij Avebe sneller op, zodat de verdiencapaciteit lager is dan verwacht. Foto: Mark Pasveer

De voorraden lopen bij Avebe sneller op, zodat de verdiencapaciteit lager is dan verwacht. Foto: Mark Pasveer

Aardappelverwerker Avebe stelt de basisprijs voor zetmeelaardappelen van de komende oogst bij naar € 95 per ton. Dat is nog steeds flink hoger dan vorig jaar (€ 78) maar lager dan de in maart afgegeven basisprijs (€ 105). Dit heeft het bestuur van de coöperatie per brief aan de leden laten weten.

Het is niet ongebruikelijk dat de basisprijs verandert in de loop van het seizoen, verklaart de woordvoerster. Vorig jaar ging het om een verhoging, die bekend werd in december. Ze voegt toe dat de basisprijs dit jaar niet verder wordt verlaagd, maar als de markt dat toelaat mogelijk wel alsnog naar boven kan worden bijgesteld. Het bestuur zegt ook in ieder geval te rekenen op een campagneprijs boven de € 95. Daarvoor worden meerdere, niet verder gespecificeerde maatregelen genomen.

Veranderingen markt

De reden voor de verlaging is een snelle verandering van de perspectieven op de markt. Er komt versneld druk op de vraag in de eindmarkten, aldus de bestuurders. De voorraden lopen bij Avebe sneller op, zodat de verdiencapaciteit lager is dan verwacht.

Sinds 2018 is de basisprijs gestegen van € 62 naar € 95, voor een ton zetmeelaardappelen af land met 19% zetmeel. De campagneprijs ging van € 80 naar € 106.

Er is sprake van een scherp contrast met het vorige teeltjaar. Het boekjaar, dat 31 juli wordt afgesloten, zal de boeken ingaan als een recordjaar.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin