Skip to content

Avebe zet in op nieuwe plantaardige markten en producten

Zetmeelaardappelverwerker Avebe gaat versneld aan de slag met markt- en productontwikkeling, van ingrediënten voor voeding en biobased toepassingen.

Updated on:
Nieuws
Food
Op het oog niet van een echt kippenei te onderscheiden: een hardgekookt ei gemaakt van aardappeleiwit, in het lab van Avebe in Groningen. - Foto: Johan Oppewal premium

Op het oog niet van een echt kippenei te onderscheiden: een hardgekookt ei gemaakt van aardappeleiwit, in het lab van Avebe in Groningen. - Foto: Johan Oppewal

​Zetmeelaardappelverwerker Avebe gaat de komende jaren versneld aan de slag met markt- en productontwikkeling, van ingrediënten voor voeding en biobased toepassingen.

Avebe maakte de nieuwe strategie voor vijf jaar donderdag 30 maart bekend in het innovatiecentrum op de universiteitscampus van Groningen. Doel van het bedrijf is om het volume verwerkte aardappelen zo veel mogelijk stabiel te houden, maar de toegevoegde waarde verder te verhogen.

De nieuwe strategie ‘Versterken en Versnellen – samen bouwen aan een duurzame groei’ is gericht op verdere ontwikkeling van hoogwaardig zetmeel, eiwit en ‘blends’ daarvan. Fousert: “De marktvraag is ongelooflijk positief en Avebe heeft een zeer goede positie in de markt. De plantaardige revolutie is in volle gang en wij staan er goed voor.”

Naast zetmeel is eiwit een belangrijk product dat Avebe uit zetmeelaardappelen haalt.
Naast zetmeel is eiwit een belangrijk product dat Avebe uit zetmeelaardappelen haalt.

Avebe verwerkt nu aardappelen van 43.000 hectare in Nederland. 30% van de zetmeelaardappelen die Avebe verwerkt wordt geteeld in Duitsland. De productie is 600.000 ton zetmeel en 30.000 ton eiwit per jaar, naast nog een aantal andere producten zoals vezels en ingrediënten voor diervoeding.

Kansrijk aardappeleiwit

Avebe heeft in aardappeleiwit een nieuwe grondstof gevonden met grote mogelijkheden. 2 tot 3% van de aardappel bestaat uit eiwit. Dat zit in het aardappelsap dat overblijft na zetmeelwinning. Vroeger werd het weggegooid. Nu is Avebe dankzij dit aardappeleiwit de grootste producent van plantaardig eiwit in Nederland.

Het aardappeleiwit heeft een hoge voedingswaarde en gebruikseigenschappen die van pas komen in tal van voedingsmiddelen. Ook voor het aardappelzetmeel vindt het bedrijf steeds nieuwe toepassingen, in food en in non-food.

Areaal zetmeelaardappelen krimpt

Avebe verwacht dat het areaal zetmeelaardappelen de komende jaren met 5-10% zal afnemen. De oorzaken zijn regelgeving zoals de verplichte bufferstroken, en concurrentie om de beschikbare hectares. Dat zei CEO Fousert bij de presentatie van de nieuwe strategie.

Voor teeltjaar 2023 verwacht Fousert ook al een krimp in het areaal, voor het eerst na jaren van een stabiel areaal. Om de teruggang tegen te gaan gaat de aardappelverwerker vanaf volgend jaar telers werven in een groter gebied dan het huidige teeltgebied. Bedoeling van de acquisitie is niet groei in omvang, maar tegengaan van krimp.

Telers krijgen meer geld voor zetmeelaardappelen

De verwachting omtrent de prijs die telers krijgen voor zetmeelaardappelen van vorig teeltjaar (2022) is verder opgehoogd naar minimaal € 125 per ton. In december stond de verwachting voor de prestatieprijs nog op € 115 per ton. Fousert: “We stevenen af op een absoluut recordjaar.” Niet alleen de prijs wordt ongekend hoog, de kwaliteit is ook goed en de vorst van begin december heeft daar uiteindelijk weinig nadelig effect op gehad, aldus Fousert. Wel stonden opbrengsten onder druk door de droogte.

Enorme concurrentie op akkers

Een hogere prijs voor de aardappelen is nodig, zegt hij, want er is enorme concurrentie om de beschikbare hectares. Fousert heeft het over ‘geweld op de akker’, door verschillende oorzaken. Klimaatverandering hoort daar ook bij, zo kampt Noord-Frankrijk al jaren met droogte, waardoor de fritesaardappelteelt daar minder aantrekkelijk wordt. Verwerkers zoeken hun aardappels meer in het Noorden.

Lees ook: Zorgen over productie pootgoed door concurrentie fritesaardappelen

“Onze uitbetalingsprijs moet dus ook wel substantieel hoger zijn dan in voorgaande jaren om aantrekkelijk te blijven voor telers.” Over het vorige jaar werd al een record geboekt van € 98,56 per ton zetmeelaardappelen. Die stijgende lijn moet er in blijven, aldus Fousert.

De nieuwe vijfjarenstrategie van Avebe moet een extra € 25 per ton toevoegen aan de prestatieprijs.​

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin