Aviko aflandpool betaalt fractie boven beursprijs

10-12-2019 | Laatste update op 14-06 | |
Foto: Jan Willem Schouten -
Foto: Jan Willem Schouten

De Aviko aflandpool oogst 2019 heeft een gemiddelde uitbetalingsprijs van € 135,75 per ton voor de rassen Zorba, Innovator en Agria.

Voor de Fontane was dat € 125,75 per ton en voor de overige rassen € 130,75 per ton. Dat heeft Aviko Potato bekendgemaakt.

Hoger dan PotatoNL en Belgapom

De Aardappel Telers Commissie (ATC) vindt dat het een goed resultaat heeft neergezet. De gemiddelde poolprijs ligt namelijk € 8,00 per ton hoger dan de gemiddelde beursnotering van PotatoNL in de aflandperiode en € 20,00 per ton hoger dan de gemiddelde Belgapom-notering.

Hoog prijsniveau voor oude oogst

De pool af-land van Aviko Potato had te maken met een positief sentiment dat aanvankelijk werd bepaald door een hoog prijsniveau voor de oude oogst. Die situatie schepte verwachtingen.

Daarentegen was ook bekend dat als gevolg van de positieve stemming in de markt, het areaal aardappelen in Europa wederom was gegroeid, met onder normale omstandigheden een groter aanbod tot gevolg.

Pool profiteerde van prijsfluctuaties

In deze situatie was het voor de pool, in tegenstelling tot een jaar eerder, lastig om een positie te kiezen. Toch wist ze op enkele momenten te profiteren van de prijsfluctuaties. Die ruimte verspeelde de pool deels weer toen de dagprijs, tegen de aanvankelijke verwachting in, opliep toen de oogst stagneerde vanwege de vele neerslag.

Aviko Potato is de enige met een pool af-land. Deze pool geldt voor de oogstperiode van week 33 tot en met week 44 en betreft de rassen Zorba, Miranda, Agria, Victoria, Fontane, Innovator en Lady Amarilla. Het teeltgebied van de aardappelen strekt zich grofweg uit van de zuidoostelijke zandgronden tot het noordoosten van Nederland. De aardappelen die in de pool af-land geleverd worden, zijn over het algemeen iets minder geschikt voor lange bewaring. Bovendien beschikken de telers veelal niet over een passende opslagruimte om de aardappelen lang te bewaren.

Droogte als rode draad door groeiseizoen

Het volume van de pool groeide in 2019 met 12% ten opzichte van het jaar ervoor vanwege groei van het areaal en het aantal deelnemers. Droogte liep als een rode draad door het hele groeiseizoen heen en had voor veel telers een pijnlijke invloed op de opbrengst, zeker op percelen waar niet beregend kon worden.

Telers die in de gelegenheid waren, hebben heel veel moeten investeren in beregening. Daardoor wisten ze weliswaar een hoge opbrengst veilig te stellen, maar liepen ze ook tegen een veel hogere kostprijs aan. Problemen en vertragingen tijdens de oogst hebben ook een aanzienlijke invloed gehad op het onderwatergewicht en stootblauw.

Knuivers
Martijn Knuivers Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.