Doorgaan naar artikel

Aviko: hogere contractprijs plus compensatie CIPC

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Aviko Potato verhoogt de contractprijs voor Agria, Innovator, Zorba en Lady Anna (Triple AAA) met € 2,50 per ton droog uit de schuur (vanaf week 45).

Dat betekent voor leveringsweek 13 een prijs van € 157,53 per ton. De contractprijzen van af land aardappelen blijven gelijk. Voor de andere rassen hanteert Aviko de contractprijs van oogst 2019.

Vergoeding

Naast het bestaande bonus-malussysteem introduceert Aviko een drieledige vergoeding ter compensatie van CIPC (chloorprofam).

  • Deze vertaalt zich in de vorm van een extra basisvergoeding oplopend vanaf week 9 (eind februari) naar € 10 aan het einde van het bewaarseizoen.
  • Het tweede punt is dat bij een gelijkblijvende of betere bakkleur dan in 2019 vanaf week 17 een premie van € 5 wordt betaald ter stimulering van behoud van de bakkleurkwaliteit.
  • En als laatste geeft Aviko een vergoeding voor mechanische koeling vanaf week 17 (eind april). Deze mechanische koeling-vergoeding start met een basis van € 4 en loopt wekelijks 50 cent op tot € 11 in week 30.

De contractprijs komt begin juni (week 28) voor Triple AAA-aardappelen op € 213,44 per ton uit (inclusief extra basisvergoeding € 10 + bakkleur € 5 + mechanische koeling € 10).

Er zijn veel vragen over risico’s van het verbod op CIPC in de markt. “De vraag is niet wel of niet contracteren, maar wel of niet aardappelen telen en bewaren. Daar zitten de mogelijke risico’s”, zegt Dick Zelhorst directeur Aviko Potato. “Wij compenseren onze contracttelers voor de alternatieven voor CIPC waar kan. Dat is niet per definitie zo bij verkopen van aardappelen op de vrije markt.”

Langbewaarders collectief

Naast de compensatie van kosten richt Aviko samen met de Aardappeltelerscommissie (ATC) een zogenaamd langbewaarders collectief in om risico’s met elkaar te delen. Aviko gaat samen met de telers die leveren van week 21 tot week 30 in een collectief bekijken welke partijen aardappelen het beste in welke week kunnen worden geleverd. Zelhorst: “We laten onafhankelijk bepalen of een partij naar voren of achter wordt geschoven en daarmee proberen we een stuk zorg weg te nemen. En dat telers niet alleen opdraaien voor de risico’s. Maar als partijen noodgedwongen naar voren komen nemen wij ook onze verantwoordelijkheid. Tot dusver wordt hier positief op gereageerd. Telers moeten uiteindelijke zelf besluiten wat ze doen.”

Verschuiving in het rassenaanbod is dit seizoen niet aan de orde. Ook blijven de pootgoedprijzen zo goed als gelijk voor oogst 2020.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin