Aviko verhoogt contractprijs fritesaardappel met € 2,50

03-12-2021 | |
Afbeelding: Canva en Aviko
Afbeelding: Canva en Aviko

De vasteprijscontracten van Aviko voor oogstjaar 2022 worden over de volle breedte verhoogd met € 2,50 per 100 kilo. Dat maakte het fritesaardappelconcern zojuist bekend.

Volgens Aviko is de prijsverhoging nodig omdat telers de afgelopen jaren zijn geconfronteerd met aanzienlijke prijsstijgingen voor energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De winstgevendheid kwam voor telers steeds verder onder druk, terwijl de fritesaardappelteelt van strategisch belang is voor zowel landbouw als voor de verwerkende industrie.

Dick Zelhorst directielid van Aviko: “Het is aan de afnemers om de telers voldoende perspectief te bieden om door te gaan met de teelt van fritesaardappelen. Zonder fritesaardappelen geen verwerkende industrie.”

Herstel afzetmarkten fritesaardappel

Het fritesaardappelconcern is ervan overtuigd dat de afzetmarkten zich zullen herstellen van de vraaguitval als gevolg van coronamaatregelen. En daarna zal de groei in de sector weer doorzetten. Om samen met de telers in te spelen op een duurzamere fritesaardappelproductie introduceert Aviko ook het zogenoemde Kosten index contract. Telers die op basis van dit contract aardappelen gaan leveren krijgen toekomstige prijsverhogingen in de teeltkosten automatisch gecompenseerd op basis van een automatische indexering.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer