AVP bereikt varkensprovincie Groot-Polen

05-12-2019 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: ANP - Foto: MARCIN BIELECKI
Foto: ANP

Afrikaanse varkenspest (AVP) is inmiddels ook vastgesteld in de wilde-zwijnenpopulatie in de provincie Groot-Polen (in het Pools bekend als Wielkopolska).

Dat heeft de Poolse veterinaire dienst bekendgemaakt. De provincie is dé varkensregio van Polen bij uitstek, met meer dan 30% van het totale aantal varkens in het land en een leidende positie wat betreft varkensvleesverwerking.

De uitbraak in Groot-Polen betreft tot dusver één besmet karkas. Het dier lag in de grensregio van Groot-Polen met de provincie Lubusz, niet ver van de plaats Wolsztyn. Het is het meest oostelijke geval van AVP in West-Polen.

Aantal vindplaatsen

Door de uitbraak in Groot-Polen komt het aantal besmette provincies in westelijk Polen op drie, na Lubusz en Neder-Silezië. Het totaal aantal vindplaatsen in westelijk Polen is nu 23. Onduidelijk is nog om hoeveel besmette karkassen het in totaal gaat, aangezien soms meer dan één dier tegelijkertijd wordt gevonden.

Meest westerlijk geval

Als geheel kampt Polen al sinds 2014 met AVP. Jarenlang bleef het virus in het oosten van het land en pas in november dook het ineens 300 kilometer westelijker op.

Het besmette gebied in westelijk Polen is nu 64 kilometer breed – ongeveer de afstand tussen Arnhem en Eindhoven. Het meest westelijke geval werd eerder deze week gevonden op iets meer dan 40 kilometer van de grens met Duitsland.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer