AVP Dominicaanse Republiek: virus was er al in april

16-08-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het heeft er alle schijn van dat Afrikaanse varkenspest (AVP) al in april in de Dominicaanse Republiek aanwezig was.

Nieuwe gegevens van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) duiden erop dat positief geteste monsters werden genomen in april, mei en juni.

De vroegste positieve monsters kwamen van een backyardfarm in de provincie La Vega in het hart van het land en werden 10 april genomen. In mei werden bovendien positieve monsters genomen op backyardfarms in de provincies Elías Piña en San Juan, beide dicht bij de grens met Haïti. In total heeft de OIE nu de gegevens gedeeld van 25 uitbraaklocaties, zoals te zien op de kaart. Op twaalf daarvan werden de monsters genomen in juni en nog eens 10 in juli.

Tegenslag voor bestrijding

De aanvankelijke positieve testen werden gedaan door de Inspectiedienst voor Plant- en Diergezondheid (APHIS), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De VS geeft deze ondersteunende samenwerking aan andere landen, bijvoorbeeld als testcapaciteit tekortschiet.

De jongste gegevens bieden nieuwe inzichten. Het is een tegenslag voor effectieve bestrijding, omdat het nieuws van de aanwezigheid van AVP pas eind juli bekend werd. In andere woorden: het virus heeft een voorsprong van zo’n drie maanden gehad, waardoor het zich een tijdlang onder de radar lijkt te hebben kunnen verspreiden. Met name de uitbraken in mei en juni in de provincies Elías Piña en San Juan tonen een beweging weg van de grens met Haiti, wat extra argumenten geeft aan de theorie dat de bron van de infectie wellicht in Haiti ligt.

De rapportages melden ook een uitbraak in de provincie Santo Domingo. Tot dusver hebben de autoriteiten in de Dominicaanse Republiek gesproken over 14 besmette provincies van de in totaal 32. Met deze uitbraak komt het aantal besmette provincies op 15.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer