Doorgaan naar artikel

AVP in Emsland: uitslagen contactbedrijf negatief

De hoop groeit voorzichtig bij landbouwminster Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen dat de gevolgen van de AVP-uitbraak in Emsbüren beperkt blijven. - Foto ANP premium

De hoop groeit voorzichtig bij landbouwminster Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen dat de gevolgen van de AVP-uitbraak in Emsbüren beperkt blijven. - Foto ANP

Op het varkensbedrijf dat onlangs biggen betrok van het met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette zeugenbedrijf in Emsbüren is het virus niet gevonden. Dat meldt het landbouwministerie van de deelstaat Nedersaksen.

Alle genomen monsters op het bedrijf met 1.800 vleesvarkens in Freren (deelstaat Nedersaksen, district Emsland) zijn negatief. De hoop groeit voorzichtig bij landbouwminster Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen dat de gevolgen van de AVP-uitbraak in Emsbüren beperkt blijven. Otte-Kinast: “Dat geeft hoop dat we in Emsbüren met een op zichzelf staand geval van doen hebben.”

Vleesvarkens worden wel geruimd

Niet alle 1.800 varkens op het bedrijf zijn getest op AVP. Ook biedt een test geen garantie dat varkens AVP-vrij zijn. Daarom is besloten om het vleesvarkensbedrijf toch te ruimen. De minister wil geen enkel risico nemen. De gevolgen zouden veel groter zijn dan ruimen als varkens van het contactbedrijf toch zorgen voor nieuwe AVP-besmettingen, luidt de afweging van de autoriteiten.

Besmettingsbron nog ongewis

Het onderzoek naar de herkomst van de besmetting op het zeugenbedrijf in Emsbüren loopt nog. Woensdagmiddag zijn de slachterijen voor een gesprek uitgenodigd op het landbouwministerie. De minister wil zekerheid dat de varkens in het beperkingsgebied ook geslacht worden. Vooralsnog geldt echter een standstil voor het besmette gebied.

Beheer
WP Admin