AVP komt dreigend dicht bij de Verenigde Staten

30-07-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Afrikaanse varkenspest (AVP) is nu ook opgedoken in de Dominicaanse Republiek. Daarmee heeft het virus de Atlantische Oceaan overgestoken en is het feitelijk in de achtertuin van de VS beland.

De bevestiging kwam deze week van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Het betekent ook de eerste vondst van AVP op het Amerikaanse continent in veertig jaar. Op dit moment zijn nog niet veel gegevens bekend over de locatie van de positieve monsters, alleen dat ze van twee verschillende boerderijen kwamen die niet bij elkaar lagen. Paul Sundberg, directeur van het Amerikaanse Swine Health Information Center, vertelde Reuters: “Het is zorgelijk dat deze uitbraak zo dichtbij is.”

Brononderzoek

Hij voegde toe dat het belangrijk is om te achterhalen hoe het virus de Dominicaanse Republiek bereikt heeft. “Iets is er gebeurd met de Dominicaanse Republiek en we moeten uitzoeken wat dat is om ervoor te zorgen dat het niet hier (in de VS, red.) gebeurt.” De VS verbieden de import van varkensvlees uit de Dominicaanse Republiek omdat er op het eiland ook klassieke varkenspest heerst. Het land is erop gebrand om de Dominicaanse Republiek te helpen en zal ook het aangrenzende Haïti bijstaan. Dat land is een groot risicogeval, omdat het een van ’s werelds armste landen is en er 1 miljoen varkens rondscharrelen.

Verscherpte controles

Reuters laat weten dat de grenscontroles op vliegvelden zijn aangescherpt om te garanderen dat reizigers uit de Dominicaanse Republiek geen verboden producten meebrengen de VS in. De Dominicaanse Republiek is niet geheel onbekend met AVP. Tussen 1978 en 1980 had het land ook last van AVP, zij het destijds waarschijnlijk een andere stam. Tussen 1978 en 1980 werden in totaal 192.000 varkens geruimd nadat het virus op 374 plekken was vastgesteld.

Naast de Dominicaanse Republiek werd destijds ook Cuba, Brazilië en Haïti besmet. Het laatste bekende geval van AVP aan die zijde van de Atlantische Oceaan stamt uit 1982 in Haïti.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer