AVP leidt tot 28.000 dode varkens in Indonesië

18-12-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "Romeo Gacad"
Foto: ANP

Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft in de Indonesische provincie Noord-Sumatra voor de dood van ruim 28.000 varkens gezorgd.

Dat blijkt uit de cijfers van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) die woensdag werden vrijgegeven. Uit de gegevens blijkt dat het virus is aangetroffen op 392 verschillende backyard farms. De Indonesische autoriteiten schatten dat er ruim 1,2 miljoen varkens waren in de 34 districten van de provincie; in totaal zijn er 16 daarvan besmet. De eerste uitbraak is gedateerd op 4 september.

Klassieke varkenspest

Dat er in de provincie AVP is, is al sinds november bekend; toen rapporteerden lokale autoriteiten daar al over. De FAO en het Indonesische ministerie van landbouw bevestigden de uitbraken eerder deze week. De lokale Indonesische autoriteiten meldden in november ook dat er eveneens sprake zou zijn van Klassieke varkenspest (KVP) in de provincie. Daarover meldt de OIE vooralsnog niets.

Geen wereldspeler

Indonesië is geen wereldspeler op het gebied van varkensproductie, omdat de meerderheid van de bevolking moslim is. Toch zaten er volgens recente gegevens van de FAO zo’n 8,1 miljoen varkens in het land in 2017.

AVP heeft nu in zeker twaalf landen in Azië voet aan de grond gekregen. Naast de welbekende gevallen in China, Vietnam en Rusland zijn dat Mongolië, Noord-Korea, Zuid-Korea, Cambodja, Laos, Myanmar, de Filipijnen, Oost-Timor en Indonesië. Daarnaast spoelen op verscheidene eilanden van Taiwan van tijd tot tijd besmette karkassen aan. Thailand wordt omringd door gevallen van AVP, maar meldt geen gevallen van uitbraken.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer