AVP op vleesvarkensbedrijf bij Rostock

16-11-2021 | |
Waar de besmetting vandaan komt, is nog onduidelijk. De deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren bouwde de afgelopen maanden een hekwerk langs de grenzen met buurdeelstaten Saksen en Brandenburg om eventuele migratie van besmette wilde zwijnen tegen te gaan.  - Foto: Kees van Dooren
Waar de besmetting vandaan komt, is nog onduidelijk. De deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren bouwde de afgelopen maanden een hekwerk langs de grenzen met buurdeelstaten Saksen en Brandenburg om eventuele migratie van besmette wilde zwijnen tegen te gaan. - Foto: Kees van Dooren

Op een bedrijf met 4.036 vleesvarkens in het Duitse Rostock is Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. De varkens worden geruimd.

Afgelopen weekeinde kampte het bedrijf plotseling met een toenemende sterfte onder de varkens. Onderzoek door het Friedrich-Loeffler-Institut bevestigde maandagavond de besmetting met het AVP-virus.

Het getroffen vleesvarkensbedrijf maakt deel uit van een gesloten familiebedrijf met meerdere vestigingen, waaronder een fokbedrijf met 1.000 zeugen. Alle bedrijfslocaties staan onder verscherpt veterinair toezicht.

Geen vervoer van varkens of varkensvlees

Rond het bedrijf is een beperkingszone van 3 kilometer ingesteld en een toezichtszone van 10 kilometer. Binnen de eerste zone is geen vervoer van varkens of varkensvlees toegestaan, in de 10 kilometerzone mogen varkens alleen naar slachterijen vervoerd worden na uitgebreid onderzoek. In de 10 kilometerzone liggen volgens Till Backhaus, minister van landbouw in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, 20 andere varkensbedrijven, in de 3 kilometerzone 8 bedrijven waarvan 5 bedrijven met minder dan 100 varkens.

Oorzaak besmetting onduidelijk

Hoe het bedrijf besmet geraakt is met AVP is nog onduidelijk. Rond het getroffen bedrijf is geen bewijs dat daar zich een wilde zwijnenpopulatie op houdt. De deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren bouwde de afgelopen maanden een hekwerk langs de grenzen met buurdeelstaten Saksen en Brandenburg om eventuele migratie van besmette wilde zwijnen tegen te gaan. Tot nu toe zijn er nog geen besmette zwijnen in de deelstaat aangetroffen.

Dat betekent echter niet dat ze er niet zijn omdat het grensgebied een aantal slecht afsluitbare gebieden kent in bijvoorbeeld moerasgebieden en bij op- en afritten van snelwegen.

Vaccin tegen AVP

Backhaus sprak op het gebied van preventie zijn federale collega Julia Klöckner aan; volgens Backhaus is er te weinig federale steun om de opmars van het virus onder wilde zwijnen te stoppen. Ook pleit de minister ervoor dat de federale regering meer middelen beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van een vaccin.

Het onderzoek van onder andere het Friedlich-Loeffler-Institut richt zich ook op insleep door mensen.

Het bedrijf in Mecklenburg-Voorpommeren is niet het eerste Duitse bedrijf dat getroffen is. Afgelopen zomer raakten 3 bedrijven in Brandenburg besmet.

van der LindeBeheer