AVP schuift verder richting Duitse grens

28-03-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Iwana Markowska-Daniel
Foto: Iwana Markowska-Daniel

Afrikaanse varkenspest (AVP) is in westelijk Polen nog een klein stukje verder opgeschoven naar de Duitse grens.

Deze week werd bekend dat een besmet wild zwijn is gevonden op 10,5 kilometer van Duitsland. Het dier werd aangetroffen bij het dorp Mieszków, 16 km ten westen van de Poolse stad Zary en 14 km ten oosten van de Duitse grensplaats Bad Muskau. Het is niet de eerste vondst in de buurt van Zary; deze week lagen er nog 2 meer. Tot dusver lag de ‘recordhouder’ op 12,5 km van de Duitse grens. Dat dier werd ook nabij Zary gevonden, halverwege januari, op zo’n 11 kilometer van de huidige vindplaats.

Het nieuws komt in een week waarin ook de eerste commerciële boerderij een uitbraak van AVP rapporteerde in westelijk Polen. Een boerderij met 23.700 varkens in het hart van het getroffen gebied liet weten dat circa 135 dieren waren bezweken. De rest van de dieren moest worden geruimd.

Maart: besmette wilde zwijnen op 209 plekken in Polen

Het Poolse Centrale Veterinaire Inspectoraat (CVI) rapporteert doorgaans eerst de vindplaatsen, en op een later moment wordt ook duidelijk hoeveel dieren op elke plek waren gevonden. In maart 2020 zijn nu al 209 vindplaatsen gecommuniceerd vanuit westelijk Polen, wat een forse stijging is in vergelijking met februari (143) of januari (110).

Het virus is al sinds 2014 in Polen, maar sinds november vorig jaar maakte het de sprong naar westelijk Polen. Sindsdien heeft het CVI in totaal 568 vindplaatsen doorgegeven in westelijk Polen, verspreid over drie provincies:

• Lubusz (463)

• Groot-Polen (95)

• Laag-Silezië (10)

In overig Polen, in vijf provincies in het oosten, blijft men ook besmette karkassen aantreffen. In geheel Polen zijn alleen al in 2020 in totaal meer dan 1.600 besmette wilde zwijnen gevonden.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer