AVP treft 2.175 zwijnen in westelijk Polen

17-11-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

In het westelijk deel van Polen zijn in exact een jaar tijd 2.175 wilde zwijnen bezweken aan Afrikaanse varkenspest (AVP).

Het gaat om de periode van 4 november 2019 tot 4 november dit jaar. Op 4 november 2019 werd het eerste geval van AVP in dit deel van Polen bevestigd. Voordien zat het AVP-virus alleen in het oosten van het land. De kadavers van de wilde zwijnen lagen op 1.223 verschillende vindplaatsen.

Patroon voorspelt weinig goeds

De cijfers zijn afkomstig van de Poolse veterinaire dienst. Het staat niet vast of alle wilde zwijnen die zijn bezweken aan het virus zijn gevonden. Het werkelijk aantal AVP-slachtoffers kan dus hoger liggen. Als komende winter zich hetzelfde patroon aftekent als afgelopen winter zal het aantal wilde zwijnen dat tegen een AVP-infectie oploopt weer flink stijgen in Polen. Het besmette gebied in westelijk Polen is van west naar oost 170 kilometer lang. Van noord naar zuid gaat het om 130 kilometer.

Virus niet te stuiten

In Duitsland blijft het aantal wilde zwijnen met AVP ook gestaag stijgen. In de deelstaat Brandenburg zijn tot dusver 153 kadavers gevonden die positief testten op het virus. De autoriteiten in Brandenburg hebben het beperkingsgebied uitgebreid. Dit gebied loopt nu vrijwel langs de hele 270 kilometer lange grens met Polen.

Saksen zoekt intensief

In de Duitse deelstaat Saksen is tot dusver bij drie wilde zwijnen AVP aangetoond. De eerste keer betreft een wilde zwijn dat eind oktober is geschoten. Afgelopen weekend is bevestigd dat op de resten van twee wilde zwijnen het virus is gevonden. In deze deelstaat is ook een beperkingsgebied ingesteld. Hierin wordt intensief gezocht naar dode, wilde zwijnen. De autoriteiten in Saksen hopen eind deze week een eerste indruk te hebben van de mate waarin het AVP-virus zich verspreid heeft op hun grondgebied.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer