AVP vastgesteld op boerderij in Centraal-Polen

16-09-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

In een week waarin Afrikaanse varkenspest (AVP) de Pools-Duitse grens overtrok, ging het virus ook de andere kant op. Uit een update van de Poolse Centrale Veterinaire Inspectie blijkt dat maandag 14 september ook een boerderij in hartje Polen het slachtoffer is geworden van AVP.

Tot op heden was er sprake van twee duidelijke clusters in Polen. Een cluster dat het gehele oosten van Polen beslaat, en een relatief kleiner gebied in westelijk Polen, grenzend aan Duitsland.

Het nieuwe geval ligt nog net in de provincie Groot-Polen, maar ligt 94 kilometer oostelijker dan andere positief bevonden boerderijen in westelijk Polen en op ruim 220 kilometer van de grens met Duitsland. De boerderij, met 110 dieren op het erf, ligt 15 kilometer ten noorden van de stad Kalisz. Vanuit deze streek zijn overigens (nog) geen meldingen gekomen van besmette wilde zwijnen. De route van de infectie wordt nog onderzocht.

Bedrijf met 1.882 varkens besmet

Ook dichter bij de Duitse grens was het maandag raak; deze keer bleek een bedrijf met 1.882 varkens besmet nabij de stad Zbaszyn, in het uiterste westen van de provincie Groot-Polen. Deze boerderij ligt op 82 kilometer van de Duitse grens; in het dorpje was een week geleden een backyard farm met 39 dieren besmet met het virus. De grotere boerderij stond daarmee in contact. In de directe omgeving van beide bedrijven zijn nog vier kleinere bedrijven uit voorzorg geruimd.

Grote verschillen besmette bedrijven

Het totaal aantal besmette bedrijven in Polen komt daarmee dit jaar op 89. Daarmee staat 2020 op plek 2 wat betreft besmette bedrijven; alleen in 2018 werden er meer bedrijven besmet, toen waren het er 95.

Tussen de 89 bedrijven bestaan grote verschillen. Sommige bedrijven hebben maar enkele dieren, bij sommigen zijn er duizenden dieren. Acht van de 89 hadden meer dan 1.000 varkens; daarvan lagen er drie in westelijk Polen.

Lees meer artikelen over Afrikaanse varkenspest

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer