AVP vertraagt heropbouw Chinese varkenssector

16-03 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De heropbouw van de Chinese varkenssector lijkt vertraging op te lopen. De redenen zijn dierziekten, met name Afrikaanse varkenspest (AVP).

Volgens insiders zijn in de provincies Jiangsu, Anhui en Henan zware AVP-uitbraken op varkensbedrijven. De bedrijven in deze regio’s brengen hun dieren zo snel mogelijk naar de slachterij, zodat ze nog geld beuren. Door de versnelde afvoer is de Chinese varkensprijs gezakt van € 4,60 per kilo levend gewicht begin dit jaar tot € 3,80 per kilo nu. De verwachting is echter dat de prijsdaling tijdelijk is. Zodra het huidige grotere varkensaanbod weg is, stijgt de Chinese varkensprijs weer.

AVP-haard in Oost-China

De zware AVP-uitbraken zitten in het oosten van China. Maar volgens analisten van marktbureau Agrimoney dreigt in Noord-China het AVP-virus zich ook snel te verspreiden. Het is nog te vroeg om te zeggen dat het AVP-virus in China weer net ze sterk toeslaat als in 2018 en 2019, toen zeker de helft van de varkensstapel werd weggevaagd. Niettemin is de ziektedruk aan het eind van deze winter flink toegenomen.

Sojamarkt kalmeert

Tegenslagen met de heropbouw van de Chinese varkensstapel lijken ook effect te hebben op de prijzen van grondstoffen. Als China minder varkens heeft dan aanvankelijk verwacht, is ook minder voer nodig. De sojaprijs zakte daarom al licht. Veevoerbedrijf Agrifirm legde in een recente marktupdate voorzichtig de link tussen de daling van de sojaprijs en minder vraag uit China door AVP.

Tegelijkertijd blijft China fokvarkens importeren om de vleesproductie op peil te krijgen. Deze week vertrekken 2.400 dieren vanuit de Verenigde Staten naar China. Dit aantal fokvarkens vormt een basis om op termijn 650.000 vleesvarkens per jaar te produceren.

Lees ook: China werkt keihard aan een nieuwe varkenssector

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.