AVP-virus zit al sinds begin juli in Duitsland

Uit onderzoek van het Friedrich Loeffler-instituut blijkt dat het Afrikaanse varkenspestvirus vermoedelijk begin juli is geïntroduceerd in Duitsland.

Uit de jongste onderzoeksresultaten blijkt het AVP-virus vermoedelijk sinds begin juli in Duitsland zit. Twee maanden voor het eerste geval van Afrikaanse varkenspest bekend is gemaakt, op 10 september.

Medio september zijn diverse kadavers van wilde zwijnen gevonden. Ook vier besmette skeletten, zonder enig weefsel. Deze zijn 18 en 19 september gevonden en volgens het Friedrich Loeffler-instituut zo’n 8 á 10 weken oud. Dit betekent dat deze zwijnen in de eerste helft van juli het loodje legden.

Zoeken naar kadavers heeft hoogste prioriteit

Het zoeken naar kadavers van wilde zwijnen in het risicogebied heeft de hoogste prioriteit in Duitsland. Naast honden en drones helpt ook het leger mee, schrijft het verantwoordelijke ministerie in de deelstaat Brandenburg.

Aanleg van witte zones

Ondertussen is gestart met de aanleg van witte zones. Dat zijn cirkels van vijf kilometer breed om het kerngebied waar de besmette dieren zijn gevonden. Om deze witte zones wordt een hekwerk gebouwd. Zodra dat hek er staat, wordt geprobeerd de resterende wilde zwijnen in de witte zone af te schieten.

Veertig besmettingen

Tot dusver is bij veertig wilde zwijnen Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Duitsland. Allemaal in de deelstaat Brandenburg.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.